Linda Akgüç (39) is moeder van twee kinderen Arda (9) en Aylin (6). Thuis spreekt ze Nederlands met haar kinderen en met haar man ( van Turkse afkomst ) spreekt ze Engels. Vandaag geeft ze les op een Nederlandse school in Kusadasi die werd opgericht voor kinderen met een Belgisch of Nederlands paspoort.
“Of de aanslagen mijn dagelijkse leven hebben beïnvloed? Neen hoor. Wat mij hier meer bezighoudt is het schoolsysteem in Turkije. Het Turks systeem is anders dan het Vlaams of het Nederlands systeem. In Turkije zijn ze meer gefocust op een systeem van punten en zijn ze meer streefgericht”, vertelt Anja. “Onze oudste zoon gaat naar het middelbaar onderwijs. Op het einde van vier jaar middelbaar onderwijs is er een belangrijk toelatingsexamen, dat bepaalt naar welk lyceum je mag, wat ook je keuze van een kwaliteitsuniversiteit bepaalt” gaat Anja verder.
Oprichting Nederlandse school
“Ik ben verliefd geworden op een Turkse man en na acht jaar heen en weer te hebben gereisd heb ik besloten om mij hier permanent te vestigen, ja de liefde kent geen grenzen, eh. Eerst had ik een job als kinderanimator in Aquapark Kusadasi. Daar leerde ik Kathy Nys kennen en andere Nederlanders en Belgen met kinderen. Onderling besloten we om een Nederlandse school op te richten”, vertelt Anja.
“Dat kwam perfect uit want ik was actief als leerkracht in Nederland en had de nodige bekwaamheden. De school is enkel en alleen voor kinderen met een Belgisch of Nederlands paspoort waarvan de ouders ooit leefden in Nederland of België. Zowel Belgen als Nederlanders met Turkse komaf hadden moeite met de sociale controle op sommige Turkse scholen. Wij zijn nu een erkende school en we krijgen om de vier jaar inspectie vanuit Nederland. Ze komen alles controleren waaronder de toetsen en resultaten van onze kinderen. Vakken zoals aardrijkskunde en wiskunde krijgen ze op de Turkse scholen. Bij ons wordt vooral Nederlands onderwezen”, vertelt Anja. “Hierdoor hebben ze later nog de kans om in Nederland of België te gaan studeren. Onze keuze om hier te leven kan je niet opdringen aan je kinderen. Zij moeten ten allen tijden hun eigen keuzes kunnen maken”
Cultuurbeleving van de kinderen
“We merken wel dat Nederlandstalige kinderen elkaar opzoeken tijdens de pauzes. Er is duidelijk een nood aan de bepaling van hun eigen identiteit. Wij vieren nog steeds onze eigen feestdagen zoals Sinterklaas, Kerstmis en Pasen. Toch ervaren onze kinderen ook de Turkse feestdagen als een verrijking van hun eigen visie op de globale samenleving. Dit maakt hun rijker en sterker in het leven.
Media
“De media overdrijven in hun negatieve berichtgeving over Turkije, ze zijn ook ronduit niet correct, daar ergeren wij ons aan”, zeggen Kathy en Linda. “Die media begrijpen niet wat een impact dat heeft op de lokale economie. Kusadasi leeft van het toerisme. Wij zelf leven ook van het toerisme. Als het hotel hier sluit heb ik geen werk meer”, vertelt Kathy. “In de zomer zijn er maar enkele maanden om geld te verdienen en in de winter moeten we ervan leven. Gelukkig heeft de burgemeester van Kusadasi enkele economische maatregelen genomen waardoor zelfstandigen het minder moeilijk zullen hebben komende winter, na de recente gebeurtenissen”, gaat Kathy verder.