Een lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van het Ministerie van Gezondheid, verantwoordelijk voor het monitoren van het Coronavirus, waarschuwt voor de impact van het koude winterweer op het virus.

Door de koudere temperaturen kunnen viruspartikels immers langer in de lucht en op oppervlakken overleven. De waarschuwing komt in tijden dat Turkije strenge restricties hanteert om de uitbraak van het virus in te dijken.

Hoewel het aantal COVID-19 gevallen geleidelijk aan daalt in Turkije, na een verontrustende stijging in de afgelopen twee maanden, is het gevaar nog niet geweken, aangezien het begin van de winter een vruchtbare bodem voorziet voor de verdere verspreiding van het virus.

Ateş Kara

Professor Ateş Kara, lid van de wetenschappelijke adviesraad van het Coronavirus, onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, waarschuwt ervoor dat mensen voorzichtiger moeten zijn en extra aandacht moeten besteden aan de nodige maatregelen in de winterperiode.

“Vroeger overleefde het virus slechts één minuut in druppels als mensen hoesten, maar nu kan het 10 minuten lang overleven,” meldt hij.

Het dragen van maskers, het vasthouden aan social distancing en hygiëne zijn 3 belangrijke maatregelen die de professor aanhaalt in de strijd tegen het coronavirus.

Begin deze week meldde Professor Kara aan Demirören News Agency (DHA) dat, hoewel het aantal patiënten is gedaald, mensen behoedzamer moeten zijn voor het virus in de winter.

Hij voegt hierbij toe dat het virus minder actief was in de zomer doordat “het virus niet in staat was om te overleven, zelfs niet voor 30 seconden, op oppervlakken blootgesteld aan zonlicht. Deze periode is opgelopen tot vijf minuten in de winter. Druppels uit onze mond, als ze besmet zijn met het virus, kunnen tot 10 minuten overleven.”

Handreinigers

Doordat het virus nu langer kan overleven dringt Kara erop aan dat mensen veel voorzichtiger moeten zijn met handhygiëne, vooral in omgevingen buitenshuis. Hij onderlijnt ten slotte dat mensen hun handen meer met water en zeep dienen te wassen en vaker gebruik moeten maken van handreinigers.

De waarschuwingen lijken effect te hebben, deze week is Turkije er immers in geslaagd om het aantal dagelijkse gevallen onder de 20.000 te brengen. Sinds het begin van de uitbraak, in maart, zijn er echter al meer dan 2 miljoen gevallen geregistreerd, terwijl het aantal dodelijke slachtoffers meer dan 18.000 bedraagt. Het totale aantal genezingen is ondertussen gestegen tot meer dan 1,8 miljoen.

Fahrettin Koca kondigde eerder deze week op twitter aan dat “het aantal actieve gevallen en kritische patiënten blijft dalen.” Hij waarschuwt er echter wel voor dat “terwijl het aantal gevallen afneemt, nemen de infecties onder de gezinsleden echter toe.

We moeten alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Het samen bestrijden van deze uitbraak zal resultaten opleveren.” Het bericht kwam kort na de bekendmaking van de dagelijkse cijfers op dinsdagavond.

Aantal beperkingen

Om de snelle stijging van de besmettingsniveaus in te perken heeft de regering vorige maand opnieuw een aantal beperkingen ingevoerd, waaronder het sluiten van scholen, het opleggen van gedeeltelijke uitgaansverboden op weekdagen en volledige lockdowns tijdens de weekenden.

Bovendien kondigde de overheid ook een speciale vierdaagse lockdown aan, van 31 december tot en met 4 januari om samenscholingen en grote groepen tijdens nieuwjaar te vermijden.

Professor Kara adviseert mensen hun nieuwjaarsvieringen af te zeggen en waarschuwde ten slotte de bevolking in het licht van de speciale lockdown: “De enige gastheer van het virus is de mens, en elke persoon die je tegenkomt kan worden geïnfecteerd, zelfs als hij of zij geen symptomen vertoond.”

Hoe groot is het risico?

Volgens experts zal het besmettingsrisico in ieder geval nog een tijd blijven bestaan, ook wanneer de grootschalige vaccinatiecampagne in Turkije binnenkort wordt uitgevoerd.

Sabah

O.A.