Plasmatherapie, een aanvullende therapie die wordt toegepast bij de behandeling van COVID-19, lijkt hoop te bieden voor Turkije dat worstelt met een stijgend sterftecijfer als gevolg van het coronavirus.

Functionarissen kondigden vrijdag aan dat een patiënt die de behandeling onderging, tekenen van herstel vertoonde.

De İnönü Universiteit in de oostelijke provincie Malatya is onlangs begonnen met de toepassing van deze methode op een coronapatiënt. De voorzitter van de universiteit, professor Ahmet Kızılay, zei dat ze plasma van een herstelde coronaviruspatiënt gebruikten voor de behandeling van een 56-jarige patiënt in hun kliniek.

Ahmet Kızılay

“We zijn ongeveer drie dagen geleden begonnen met de plasmatransfusie. Dit is een veelbelovende methode, die echter slechts complementair is,” zei hij in een gesprek met Anadolu Agency (AA). Kızılay merkte op dat er tot op heden nog geen negatieve effecten zijn geweest voor de gezondheid van zijn patiënt.

“Het is bewezen dat het een veilige therapie is voor deze patiënt. We hebben goede signalen gezien. De bloedparameters van de patiënt, de longcapaciteit en andere bevindingen vertonen gedeeltelijke herstelverschijnselen. Toch zou het verkeerd zijn om ervan uit te gaan dat we dezelfde positieve resultaten zullen zien bij andere patiënten. We moeten deze methode eerst op grote schaal toepassen,” haalde hij aan.

Desalniettemin is Kızılay hoopvol. Hij wees op het succes van plasmatherapie bij andere virale infecties zoals het Krim-Congovirus, Ebola, SARS en MERS. Hij voegde toe dat hun kliniek reeds gebruikmaakte van plasmatherapie als aanvullende behandeling bij andere ziekten.

Het is dus van noodzakelijk belang dat er genoeg plasmadonoren zijn. De Turkse Rode Halvemaan roept genezen coronapatiënten dan ook op om massaal plasma te doneren.

Bloedplasma is het heldere, gelige vloeibare bestanddeel van bloed waarin de bloedcellen (de rode bloedcellen, de witte bloedcellen en de bloedplaatjes) als het ware zweven. Het maakt 55 procent uit van het totale bloedvolume en is opgebouwd uit water, eiwitten en sporen van stoffen als mineraalzouten, enzymen, hormonen enz. Het werkt als transportmiddel en vervoert talrijke stoffen door het lichaam, zoals verschillende vormen van suiker, vetten, hormonen, kooldioxide en zuurstof. (via: encyclopedie.medicinfo.nl)

De Turkse Rode Halvemaan is begonnen met het testen van plasmatherapie als mogelijke behandeling tegen het virus. Eerder deze week werd er een donatiecampagne gelanceerd. De voorzitter van de Turkse Rode Halvemaan, Kerem Kınık, zei dat het ministerie van Volksgezondheid gegevens heeft vrijgegeven van zo’n 400 volledig herstelde coronapatiënten.

“We hebben faciliteiten in Istanbul, Gaziantep, Trabzon, Izmir, Ankara, Adana, Samsun en Denizli waar mensen op een veilige manier plasma kunnen doneren. We hebben ook vier mobiele trucks die naar andere grote steden rijden. Donoren kunnen driemaal doneren met tussenpozen van een week,” aldus de voorzitter.

Sabah

O.A.