Afgelopen zaterdag bestempelde de Amerikaanse president Biden de Armeense kwestie als een genocide, om diens achterban te plezieren.
Op 24 april 1915 pakten de Ottomaanse autoriteiten zo’n 250 Armeense leiders en intellectuelen op in Istanbul, vanwege verraad en steun aan de binnenvallende Russen.
Bidens woorden waren overigens zorgvuldig gekozen. Hij wees niet de huidige Turkse republiek als verantwoordelijke aan, maar Constantinopel onder Ottomaans bestuur.
“Door Bidens erkenning komt de verhouding tussen de Verenigde Staten en Turkije verder onder druk te staan, voorspellen sommige deskundigen. Want ook na de genocide-erkenning door Duitsland en Frankrijk was Turkije furieus. Diplomatiek niet handig dus, vinden zij,” dat schrijft columnist Aylin Bilic, die bekend staat om haar anti-Turkije retoriek.
Je zou bijna denken dat Turkije zich nu echt compleet van het Westen afkeert. De krant Hürriyet kopte groot op de voorpagina: „Voor Turkije is er geen Amerika meer”.
“Erdogan lijkt na jaren van harde confrontaties met het Westen juist geneigd de banden weer voorzichtig aan te halen. De Turkse economie staat namelijk aan de rand van de afgrond, en als gevolg daarvan ook zijn eigen populariteit. Nu ook nog eens ruzie met de VS kan hij eenvoudigweg niet gebruiken,” aldus Aylin.
Turkije heeft Amerika en Europa sinds de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk nooit in de steek gelaten en zal dat nu ook niet doen.
Zeker niet nu de rijen zich in het Westen met de verkiezing van Biden – na vier jaar Trump – weer gesloten hebben.
Erdogan snapt als geen ander dat te ver afdrijven van het nog altijd machtigste blok op aarde geen optie is.