Turkse marine houdt Israëlisch onderzoeksschip aan voor Oostkust van Cyprus

Op zaterdag maakten Israëlische bronnen bekend dat een Israëlisch onderzoeksschip 2 weken geleden werd aangehouden bij de kust van Cyprus. Het schip, Bat Galim, voerde samen met Grieks-Cypriotische wetenschappers boringen uit op het Turkse deel van het continentale plat in de Oostelijke Middellandse zee.

Cyprus

De Turkse marine benaderde het Israëlische vaartuig en vroeg de kapitein om bekend te maken waar het schip mee bezig was. Later eiste de marine dat de Israëli’s de territoriale wateren van Turks-Cyprus zouden verlaten.

video

Turkije blijft protesteren tegen de unilaterale boringen die de regering van Grieks-Cyprus uitvoert in de wateren van de Oostelijke Middellandse zee. Het land staat erop dat de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) evenveel recht heeft op de grondstoffen in het gebied. De Grieks-Cypriotische regering verklaarde unilateraal een gebied tot haar exclusieve economische zone (EEZ) dat het Turkse continentale plat schendt. Het gaat hier in het bijzonder om de blokken 1, 4, 5, 6 en 7.

www.hurriyet.com.tr
Afbeelding: Het Turkse fregat TCG Gemlik (f-492) escorteert het Israëlische boorvaartuig Yavuz bij de Oostkust van Cyprus, Middellandse zee, 6 augustus 2019

Sinds 1974 is het eiland Cyprus opgedeeld in een Grieks en een Turks deel. Toen pleegden Grieks-Cyprioten een staatsgreep na tientallen jaren van geweld tegen de Turkse gemeenschap op het eiland. Ankara moest toen tussenkomen als garanderende mogendheid.

De voorbije jaren is er verschillende keren geprobeerd om vrede te sluiten tussen de beide gemeenschappen. De laatste keer gebeurde dat in Zwitserland, onder toezicht van de garanderende mogendheden Turkije, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk. De onderhandelingen sprongen af in 2017.

K.L.

Bron: Sabah