Oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu

Volgens oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu zal de nieuwe grondwet Turkije veranderen in een “partijstaat”. De partijleider bekritiseerde het optreden van de regering die volgens hem, de scheiding der machten in Turkije aan het vernietigen is.

“Als de nieuwe grondwet een realiteit wordt, zal de Turkse republiek een partijstaat worden,” aldus Kılıçdaroğlu. Het Turkse parlement zal zich vanaf morgen buigen over de invoering van de nieuwe grondwet. Als de nieuwe grondwet wordt goedgekeurd, zal de Turkse republiek overgaan van een parlementair systeem naar een presidentieel systeem.

Scheiding der machten schaden

“Het volk is niet bewust dat de veranderingen grote gevolgen zullen hebben. Het is onze taak om het volk hiervoor te waarschuwen,” aldus de partijleider. Kılıçdaroğlu voegde hieraan toe dat de nieuwe grondwet, de scheiding der machten ernstige schade zal toebrengen, en het gerechtelijk systeem zal politiseren.

Politisering van het militair apparaat

Kılıçdaroğlu bekritiseerde ook de autoritaire manier van regeren van de AK-partij: “We hebben de AK-partij verwittigd dat ze de moskeeën, rechtbanken en kazernes niet mochten politiseren. De politisering van het militair apparaat is helaas al een feit sinds de laatste verlenging van de noodtoestand. Kılıçdaroğlu verwees hier naar een decreet dat op 6 januari werd uitgevaardigd, waarbij het ministerie van Defensie de macht krijgt om zelf militairen te benoemen.

“Grondwet zal Turkije terug naar de middeleeuwen leiden”

Kılıçdaroğlu spaarde zijn kritiek niet over de regering, die volgens hem haar macht misbruikt: “Sinds ze een mandaat van de burger hebben gekregen, denkt de regering dat ze de absolute macht in handen heeft gekregen. Hun doel is om Turkije te veranderen van een democratisch land naar een totalitair regime. Ze willen Turkije terugbrengen naar de middeleeuwen.

Een tweede staatsgreep werd gepleegd op 20 juli

Volgens de partijleider heeft de regering de situatie na de mislukte staatsgreep ernstig misbruikt om haar macht te vergroten. De invoering van de noodtoestand, die sinds 20 juli van kracht is, heeft volgens Kılıçdaroğlu, de rechtstaat en de scheiding der machten ernstige schade toegebracht: “Een tweede staatsgreep werd op 20 juli gepleegd,’ aldus  Kılıçdaroğlu.

Klimaat van angst

“De regering heeft haar autoriteit misbruikt en zich onrechtmatig macht toegekend. De media werden monddood gemaakt. De zakenwereld, NGO’s en vakbonden zijn op het punt gekomen waar ze zich niet meer kunnen uiten. Bezit en veiligheid zijn geen gewaarborgde zekerheden meer. Sinds de invoering van de noodtoestand werden de universiteiten monddood gemaakt en honderden onschuldige academici werden de laan uitgestuurd of zelfs gearresteerd. Een klimaat van angst werd gecreëerd waarbij onze magistratuur bepaalde beslissingen neemt uit angst om zelf als putschist bestempeld te worden.”

Hürriyet