Kemal Kılıçdaroğlu

Kemal Kılıçdaroğlu, de voorzitter van de Republikeinse Volkspartij (Turkijes grootste oppositiepartij), geeft de regering er de schuld van dat FETÖ geïnfiltreerd is in de staat en haar instellingen.

“In een rapport van het kabinet van de president staat letterlijk: ‘FETÖ is geïnfiltreerd tot in de kleinste hoekjes van het staatsapparaat.’ Wie heeft de leden van de terroristische organisatie FETÖ dan benoemd tot in de kleinste hoekjes van het staatsapparaat? Hoe zijn deze mensen binnen geraakt bij de politie, het ministerie van Binnenlandse Zaken en [het leger]?” aldus Kılıçdaroğlu op 11 februari.

Foto: Kemal Kılıçdaroğlu, leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), spreekt de parlementaire fractie van zijn partij toe in Ankara (11 februari 2020)

Hij deed die uitspraken tijdens een vergadering van de parlementaire fractie van zijn partij in de hoofdstad Ankara.

“De regeringspartij is de enige die deze aanstellingen kan doen. Mag die partij dan zeggen: ‘Ik dacht dat ze eerlijk waren’ terwijl ze de leden van een terroristische organisatie benoemt als staatsambtenaren?”

De staat houdt al ten minste 25 jaar de activiteiten van FETÖ nauwlettend in de gaten. Er bestaat een rapport van de nationale geheime dienst (MİT), op datum van 3 april 1991, dat “de politieke activiteiten van Fetullah Gülen” in kaart brengt.

FETÖ en zijn leider Fetullah Gülen, die in de VS woont, zijn het brein achter de mislukte poging tot staatsgreep van 15 juli 2016. Daarbij kwamen 251 mensen om en vielen bijna 2200 gewonden.

Ankara beschuldigt FETÖ ervan dat het al lang probeert de Turkse staat omver te werpen. Daartoe zou het infiltreren in de instellingen, vooral in het leger, de politie en het gerecht.

“Geen enkele leider kan zeggen: ‘Ik wist er niets van.’ De staat is stabiel, maar de politieke partij die aan de macht is, is tijdelijk. Er zit een hele hoop geheime informatie in het staatsarchief.”

Verder zei Kılıçdaroğlu dat ook de veiligheidstroepen, samen met de MİT, informatie verzamelen over FETÖ. Hij verwees ook naar een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad (MGK) om een strijd tegen FETÖ te beginnen. De MGK ging akkoord om daarvoor alle nodige maatregelen te nemen.

“Is FETÖ in de staat blijven infiltreren, ondanks de beslissing van de MGK (Milli Güvenlik Kurulu)? Men ging gewoon door met het benoemen van FETÖ-leden bij de gevoeligste instellingen van de staat.”

Bron: Hürriyet

S.V.R.