De leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij) heeft de regering met aandrang gevraagd om Turkije weg te houden van de “groeiende brandhaard” in het Midden-Oosten. De spanningen lopen op nu de Iraanse topcommandant Qassem Soleimani gedood werd door Amerikaanse troepen. Hij herhaalde ook dat zijn partij gekant is tegen het sturen van Turkse troepen naar Libië.
“Gelijk welke ontwikkeling zal een weerslag hebben op Turkije. We verwachten van [president Recep Tayyip] Erdoğan dat hij de grootste voorzichtigheid aan de dag legt in zijn beleid ten aanzien van het Midden-Oosten, zodat Turkije niet betrokken raakt in het conflict,” zei Kemal Kılıçdaroğlu in een interview op 3 januari.
Kılıçdaroğlu antwoordde op vragen over de moord op een Iraanse commandant van de Quds-troepen. Die werd vroeg op de ochtend van 3 januari door Amerikaanse troepen doodgeschoten in Bagdad. Dat leidde tot grote woede in Teheran en de dreiging met vergeldingsacties.
Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Libya paylaşımı: Mehmetçiğimizi, Libya Çöllerinden uzak tutun! pic.twitter.com/G9ZpUrPKWY
De moord op Soleimani zou weleens een nieuw tijdperk kunnen inluiden in de regio, met nieuwe, grote problemen, aldus Kılıçdaroğlu.
“We weten nog niet wat de reactie van Iran zal zijn, maar ze hebben al laten verstaan dat ze wraak zullen nemen. Het Midden-Oosten heeft een klimaat nodig waarin rationaliteit en wijsheid zwaarder doorwegen dan wapengekletter,” zei hij nog. Hij wees op andere problemen in de regio, van Syrië tot Jemen.
“De laatste tien jaar is het Midden-Oosten het toneel geworden van oorlogen-op-afstand. Dat heeft niet alleen effect op Turkije, maar op de hele regio. De hele regio betaalt een hoge tol. Ik hoop dat het gezond verstand het zal halen, zowel in Iran als in de VS,” benadrukt hij.
Hij herhaalde ook zijn bedenkingen bij de regeringsbeslissing om troepen te sturen naar Libië. Die beslissing werd op 2 januari goedgekeurd door het parlement.
In plaats van troepen te sturen en zich te mengen in de burgeroorlog in Libië zou Turkije beter diplomatieke druk uitoefenen op de VN en de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad om een vredesmissie naar Libië te sturen, zei hij nog.
“Zo zou je kunnen voorkomen dat het conflict in Libië op de spits wordt gedreven.”