Na Rotterdam heeft nu ook Istanbul een monument voor de gastarbeider. Niet iedereen was er over te spreken.
Deze week werd in Istanbul een standbeeld onthuld als eerbetoon aan de Turkse gastarbeiders die de afgelopen jaren naar Nederland kwamen.
In Rotterdam staat al een beeld ter ere van deze gastarbeiders. Door de plaatsing van het beeld in Istanbul zijn de steden symbolisch aan elkaar verbonden.
Yesterday we inaugurated the statue ‘Journey of Hope’ to honor the pioneering migrant workers heading from Anatolia to our countries 60 yrs ago. @NLinIstanbul @ibbyesilist pic.twitter.com/lKz10ZJqPD
— Bart van Bolhuis (@BartvanBolhuis) June 19, 2021
Het is een initiatief Omer Ilik, die zelf 30 jaar geleden naar Nederland kwam.
De gastarbeiders gingen aan de slag in de Rotterdamse haven, Limburgse betonfabrieken, de vleesindustrie in de Achterhoek, de textielfabrieken bij Almelo en Hengelo. „Ze hebben het onmogelijke gedaan”, zegt Ilik. „Ze kwamen naar Nederland zonder diploma, fatsoenlijke vakkennis, en begrip van de taal. Ze hadden alleen hoop en hard werk om een beter bestaan op te bouwen. En intussen hielpen ze bij de opbouw van Nederland.”
En moet je eens kijken hoe ver de gastarbeiders en hun (klein)kinderen zijn gekomen, zegt Ilik. Hij wijst naar twee meegereisde kameraden van de DSDF. De een is docent aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, de ander ondernemer. „Er zijn steeds meer succesverhalen, zoals het Turks-Duitse migrantenkoppel achter het bedrijf BioNTech, dat een succesvol coronavaccin ontwikkelde.”
Ook het monument in Istanbul kwam er niet zomaar. De bedoeling was eigenlijk om het te plaatsen voor een iconisch treinstation in de wijk Fatih, aan de Europese oever van Istanbul, waar de gastarbeiders de trein pakten naar een nieuw leven.
Maar het bestuur van de wijk, dat in handen is van de AKP, leek niet geïnteresseerd.
Toen Ekrem İmamoğlu van de seculiere oppositiepartij CHP in 2019 burgemeester van Istanbul werd, omarmde hij het project en bood hij Kadiköy aan als alternatieve locatie.
Bron: Turkse media