Het onbehagen van China over de steun van Turkije voor Oeigoeren heeft de banden tussen beide landen aangetast, zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu donderdag.

Hij voegde eraan toe dat de Turkse ambassadeur ondanks verschillende pogingen geen toestemming kreeg om de Oeigoerse regio te bezoeken.

Tijdens een eindejaarsbriefing in de hoofdstad Ankara stelde de minister vragen: “Ze zeiden dat een humanitaire delegatie van Turkije kon komen om (de regio) te onderzoeken. Het is vijf jaar geleden dat (de Chinese president) Xi (Jinping) dit voorstelde. Waarom verhinderen jullie al vijf jaar dat deze delegatie op bezoek komt, waarom werken jullie niet mee?”

“De Turks-Chinese banden hebben geleden onder het feit dat Peking zich stoort aan onze houding in de kwestie van de Turkse Oeigoeren. Ze hebben uitleveringsverzoeken voor mensen die onze burgers zijn, die voortdurend in Turkije wonen. Daarom willigen wij dergelijke verzoeken niet in,” voegde Çavuşoğlu eraan toe.

Çavuşoğlu weersprak beweringen dat Oeigoeren aan China worden uitgeleverd en noemde dergelijke beweringen “een totale leugen”.

Humanitaire kwestie

“Wij verdedigen de rechten van de Turkse Oeigoeren in de internationale arena en dit stoort China. Maar dit is een humanitaire kwestie”, zei hij, verwijzend naar een rapport van de VN-Mensenrechtenraad over Turkse Oeigoeren in China, dat in september is uitgebracht.

Het rapport “onthult alle (mensenrechten)schendingen. We moeten erop reageren”, voegde hij eraan toe.

Cavusoglu benadrukte dat Turkije op een transparante manier met China wil samenwerken: “Onze ambassadeur is daar (Xinjiang) nog niet geweest, ze laten hem niet toe.”

De Chinese autoriteiten staan de ambassadeur in Peking niet toe de regio waar Oeigoerse Turken wonen vrij te bezoeken, maar willen dat hij een “programma volgt dat zij verstrekken”.

“Waarom zouden we een instrument worden voor China’s propaganda? We willen samenwerken, we zien dit niet als een politieke kwestie. Wij zijn absoluut niet anti-Chinees. We hebben altijd gezegd dat we het één-China-beleid steunen”, benadrukte Çavuşoğlu, verwijzend naar het geschil over Taiwan.

In september bracht de VN een rapport uit over vermeende mensenrechtenschendingen van etnische Oeigoeren en andere moslimminderheden in China, waarin werd geconcludeerd dat het land mogelijk misdaden tegen de menselijkheid heeft begaan.

Het rapport stelde vast dat massale detenties in China’s Xinjiang regio van 2017 tot 2019 werden gekenmerkt door geloofwaardige documentatie van marteling, seksueel geweld en dwangarbeid, evenals gedwongen abortussen en sterilisaties.

Het 48 pagina’s tellende rapport concludeerde dat “ernstige mensenrechtenschendingen” werden gepleegd door de Chinese regering tegen de Oeigoeren en andere moslims in het kader van China’s beleid om terrorisme en extremisme te bestrijden.

Bron: Sabah