Mesut Özil

Voetbalclub Arsenal distantieert zich van anti-Chinese uitspraken van middenvelder Özil

De Engelse voetbalclub Arsenal probeerde zich op 14 december te distantiëren van enkele uitspraken van haar sterspeler Mesut Özil. De middenvelder postte eerder uitspraken via Twitter en Instagram waarin hij de houding van China tegenover de islamitische Oeigoerse minderheid bekritiseert.  

“Deze uitspraken zijn de persoonlijke mening van Özil”, liet de club weten op Weibo, de Chinese tegenhanger van Twitter. “Arsenal houdt zich eraan zich als voetbalclub niet bezig te houden met politiek.” Op Twitter reageerde Arsenal nog niet.

Özil noemt de Turkse Oeigoeren een volk van krijgers die strijden tegen onderdrukking. Hij bekritiseert China omdat het land de Oeigoeren vervolgt en andere islamitische groepen omdat ze hierover zwijgen. In China wordt de Koran verbrand, worden moskeeën gesloten en Madrasa’s (Islamitische scholen) gesloten en geestelijken 1 voor 1 vermoord. Desondanks blijven moslims zwijgen”, aldus Özil, die zelf moslim is.

Arsenal kreeg boze reacties op haar post via Weibo. Er was een reactie met een foto van een kapot geknipt voetbaltruitje van Özil met een schaar erbij. Andere Weibo-gebruikers eisten dat Arsenal Özil uit de club zet.

In de namiddag van 14 december leverde een zoekopdracht op Weibo naar de hashtag die vertaald kan worden als “Özil doet onfatsoenlijke uitspraak over China” niets meer op. Nochtans was die hashtag eerder trending. Weibo haalt geregeld discussies over gevoelige onderwerpen offline, vooral onder druk van Peking.

De Chinese voetbalbond vertelde op 14 december aan het regeringsgezinde persbureau “De Krant”, dat ze geschokt en woedend was over de uitspraken van Özil.

“De uitspraken van Özil zijn zonder twijfel kwetsbaar voor zijn Chinese fans en ze kwetsen de gevoelens van het Chinese volk. Dit kunnen we niet tolereren”, aldus een verder niet vernoemde functionaris bij de voetbalbond.

Volgens een schatting van de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties worden in de provincie Xinjiang tussen de 1 en de 2 miljoen mensen, voornamelijk islamitische Oeigoeren in erbarmelijke omstandigheden opgesloten. Peking spreekt in dit verband over een anti-terreuroperatie, maar heeft herhaaldelijk ontkend dat Oeigoeren mishandeld worden.

K.L.

(Bron: Hürriyet)