De gerenommeerde Turkse geoloog en denker Celal Şengör heeft zich recent uitgesproken over een onderwerp dat tot de verbeelding spreekt: onsterfelijkheid.

Volgens Şengör is het idee om het menselijke bewustzijn over te zetten naar een computer niet alleen denkbaar, maar ook verrassend eenvoudig te realiseren.

“De hersenen zijn in essentie een biologische computer,” zegt Şengör.

“Als we een kunstmatige computer kunnen maken die gelijkwaardig is aan onze hersenen, en we daarin ons bewustzijn kunnen uploaden, dan zijn we onsterfelijk. Zo simpel is het.”

Hij wijst erop dat alle levensfuncties in het lichaam hun oorsprong vinden in de hersenen, en dat zonder die centrale processor het fysieke lichaam slechts een omhulsel is.

Volgens Şengör is een toekomst denkbaar waarin het menselijk bewustzijn wordt opgeslagen in een computereenheid.

“Stel je voor: je zegt op een dag ‘ik heb zin in rijst met bonen’. Dan laad je een programma dat die smaakervaring simuleert. Vijf minuten later reageert het systeem met: ‘Wat heerlijk, dank je wel’.”

In zo’n toekomst zou het fysieke lichaam overbodig worden. “Je bent dan gewoon een doos. Een brein-in-een-doos, maar wel een onsterfelijke.”

De visionaire geoloog ziet een realiteit waarin wij slechts ‘neuro-wezens’ zijn. “Eigenlijk zijn we dat nu al,” aldus Şengör. “Alles draait om het brein. Je ogen zijn er alleen maar om visuele signalen naar het brein te sturen. De rest is slechts context.”

Op de vraag of gevoelens als liefde dan ook gesimuleerd kunnen worden, antwoordt hij lachend maar overtuigd:

“Tuurlijk. Je zegt gewoon: ik wil een partner met deze eigenschappen. Als die niet bevalt, pas je hem aan. Alles wordt een kwestie van programmeren.”

Hoewel zijn uitspraken met een vleugje humor zijn gebracht, stelt Şengör duidelijk dat deze toekomst volgens hem technisch mogelijk is.

Of we er moreel en maatschappelijk klaar voor zijn, is een andere vraag.

Bron: X