Het besluit van Ottawa om de verkoop van wapens aan Turkije te schrappen, heeft Telemus Systems gedwongen failliet te gaan, zo is onthuld.
Een Canadees defensiebedrijf is failliet gegaan als gevolg van een wapenembargo dat Ottawa aan Turkije heeft opgelegd in reactie op de militaire operaties van Ankara in Syrië en Azerbeidzjan.
Telemus Systems Inc vroeg afgelopen augustus faillissement aan omdat het zijn belangrijkste klant, Turkish Aerospace Industries (TAI), was kwijtgeraakt na een wapenembargo dat de Canadese regering in 2020 had afgekondigd, aldus een rapport dat is opgesteld door curator KPMG Inc.
Het bedrijf verkocht een breed scala aan elektronische inlichtingen- en elektronische ondersteuningssystemen aan de Turkse klant voor een militaire drone die bekend staat als TAI Anka.
“Ondanks herhaalde pogingen van het bedrijf om met Global Affairs Canada tot een oplossing te komen, onder meer door de materiële nadelige gevolgen voor de financiële situatie en solvabiliteit van het bedrijf uit te leggen, bleven de Turkse exportvergunningen van het bedrijf geschorst”, aldus het rapport.
“Als gevolg van de overheidssancties was het bedrijf niet langer in staat om inkomsten te genereren.”
Een Turkse ambtenaar zei dat ze Ottawa hadden gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van het embargo. “We hebben hen verteld dat dit zowel Turkse als Canadese bedrijven zou schaden,” vertelde de functionaris.
“We hopen dat de nieuwe Canadese regering meer vooruitziend zal zijn.”
De Canadese regering besloot in april 2021 de bestaande Turkse exportvergunningen van Telemus Systems te annuleren als onderdeel van het wapenembargo tegen Ankara en deelde daarmee de genadeslag uit aan het bedrijf.
Volgens het rapport leed Telemus in 2020 een nettoverlies van 360.000 dollar en boekte het in 2021 een nettoverlies van 1,1 miljoen dollar, voordat het zijn activiteiten op 31 juli stopzette.
Ottawa schrapte eerder dit jaar alle defensie-exporten naar Turkije nadat uit een onderzoek was gebleken dat Canadese technologie was gebruikt in het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië, zei de minister van Buitenlandse Zaken van het land.
Ottawa stelde aanvankelijk een embargo in als reactie op de militaire inval van Turkije in Syrië in 2019. Het krabbelde gedeeltelijk terug op dit besluit in juni 2020 en keurde de verkoop van drone-optica goed na gesprekken op hoog niveau met Turkije.
Canada schortte de militaire export in oktober daaropvolgend echter weer op, nadat uit videobeelden bleek dat in Nagorno-Karabach in drones optica van Canadese makelij, Wescam, werd gebruikt.
Bron: Internationale media