De Syrische pond maakt een sterke koersdaling door ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daarom kiezen veel mensen in het Noorden van Syrië, vooral in het gebied dat bevrijd werd met operatie Eufraatschild, ervoor om te betalen met de Turkse lira.

De lira wordt gebruikt in het district Azaz in Aleppo, maar ook in de regio’s al-Bab, Jarabulus en Cobanbey. De lira is een populair betaalmiddel bij bakkers, apothekers, tankstations en op markten.

Abdul Hakim Al Masri, minister van Economie van de Syrische interim-regering, sprak met Anadolu Agency. Hij vertelde dat de lira een echte steun biedt voor de mensen in het gebied.

“Volgens alle wereldwijde financiële indicatoren, loopt Syrië heel wat achter in haar ontwikkeling. Daarbij komt dat de Syrische pond veel waarde verliest door de Amerikaanse sancties tegen Assad, de protesten in Libanon en  het conflict tussen Assad en Rami Mahluf”, aldus de minister.

De economische crisis van het Assad-regime heeft ook invloed op de gebieden die door de oppositie bestuurd worden.

“Daarom zijn wij overgegaan tot het gebruik van de lira, maar zoeken we naar definitieve oplossingen. Door de stabielere koers van de lira ten opzichte van de dollar, wordt het leven van de burgers beter.”

De minister stelt dat de burgers de Turkse munt verkrijgen via afdelingen van de Turkse posterijen (PTT). “De mensen stonden al achter deze keuze, en dat maakte het gemakkelijker voor ons.

Ook Abdullah Shukayr bevestigt aan Anadolu Agency dat hij als burger liever de lira gebruikt.

“De Syrische pond is instabiel en niets meer waard. De Turkse lira is wel stabiel en is ook meer waard.”

Muhammed Hashem heeft een wisselkantoor. Hij ziet hoe het goedkoper is om bijvoorbeeld een brood te kopen met lira’s.

Begin dit jaar was 1 Amerikaanse dollar nog 1.000 Syrische pond waard. Nu is 1 dollar 4.000 pond waard. In 2019 stelde de Verenigde Staten sancties in tegen het Assad-regime, officieel ter bescherming van het Syrische volk.

Die sancties hebben zeker invloed op de Syrische economie en op de waarde van de Syrische munt. Het gaat om bijkomende sancties tegen Syrische instellingen en financiële beperkingen tegen individuele personen die handelsrelaties hebben met het regime.

Syrië wordt al sinds 2011 verscheurd door burgeroorlog. Het conflict begon toen het regime van Assad protesten voor meer democratie hardhandig neersloeg. Volgens schattingen van de VN zijn al honderdduizenden burgers gedood, en zijn meer dan 10 miljoen anderen op de vlucht.

K.L.

(Bron: Anadolu Agency)