In de nacht van woensdag op donderdag heeft een man vier moskeeën aangevallen in de stad Birmingham, in Centraal-Engeland. Er werd een man gezien die met een voorhamer de ramen kapot sloeg van twee gebedsruimten, liet de Britse politie donderdag weten.
De dienst voor terrorismebestrijding is een onderzoek gestart naar de aanslagen op de moskeeën. Ze bevinden zich in vier verschillende wijken in het noorden van de stad, laat de politie van West Midlands weten.
Ze voegden eraan toe dat “men aanneemt dat er een verband bestaat” tussen de incidenten.
“Op dit moment is nog niets bekend over het motief voor de aanslagen van vorige nacht,” aldus hoofdcommissaris Dave Thompson.
“Ik kan enkel zeggen dat de politie en de mensen van terrorismebestrijding zij aan zij samenwerken om de verantwoordelijke op te sporen.”
De politie kreeg een eerste oproep kort na middernacht, voor een man die met een voorhamer de ramen insloeg in één van de moskeeën.
Kort daarna kwamen er meldingen binnen over gelijkaardig vandalisme aan een andere moskee. Daarop begonnen de agenten gericht te patrouilleren en ontdekten ze dat er ook schade was aan nog twee andere moskeeën.
“Forensische experts zoeken verder naar bewijsmateriaal en de camerabeelden worden verder geanalyseerd,” aldus nog de politie.
Vorige week nog kondigde de Britse federale politie aan dat ze “extra ging patrouilleren voor de veiligheid” rond moskeeën, onmiddellijk na de dubbele terroristische aanslag afgelopen vrijdag in Nieuw-Zeeland. Daarbij werden 50 moslimgelovigen doodgeschoten.
Volgens antiracismebewegingen zijn islamofobie, en extreem-rechtse activiteiten in het algemeen, in opmars in Groot-Brittannië.
“een bedreiging voor de Britse cultuur in het algemeen”
Vorige maand vestigde de ngo Hope Not Hate de aandacht op een enquête, waaruit bleek dat meer dan een derde van de Britten de Islam beschouwt als “een bedreiging voor de Britse cultuur in het algemeen”.
In diezelfde sfeer zegt de Londense imam Mohammed Mahmoud dat hij deze week beledigd en bespuugd werd. Mahmoud kreeg veel lof omdat hij in 2017 de dader van een dodelijke terroristische aanslag op een moskee in Noord-Londen beschermd heeft.
Mahmoud werd maandag belaagd toen hij naar huis terugkeerde. Hij kwam van een benefiet voor de slachtoffers van Nieuw-Zeeland samen met andere religieuze leiders. ook minister van Buitenlandse Zaken Sajid Javid en Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, waren aanwezig.