Ahmet Çetin (23)

In een interview met de Turkse krant Sabah ventileerde een Turkse man zijn frustraties over het feit dat zijn afbeelding werd gebruikt als “hoax-foto”, die de moordenaar van de Russische ambassadeur aan de AK-partij probeert te linken.

De foto in kwestie dient ter ondersteuning van een broodjeaapverhaal dat de AK-partij in verband brengt met de moord op de Russische ambassadeur Andrey Karlov. Ahmet Çetin, een 23-jarige universiteitsstudent uit het Noorden van Turkije, staat op de foto samen met enkele andere jongemannen afgebeeld, terwijl ze voor de poster van president Erdoğan en ex-premier Ahmet Davutoğlu poseren. De foto werd genomen tijdens een evenement van de AK-partij.

Bedrogen door redactie

printscreen Google
printscreen Google

De foto werd via de sociale media verspreid door anti-regeringskringen. Ondanks dat Çetin en de moordenaar van Karlov, Mevlüt Mert Altintas op elkaar lijken, zijn er toch significante verschillen in de gelaatstrekken. Desondanks koos de Britse krant Daily Mail er toch voor om de foto te gebruiken. Hierna namen verschillende westerse mediakanalen het bericht over. De krant Daily Mail is één van de meest gelezen nieuwswebsites in het Verenigd Koninkrijk.

Links: Ahmet Çetin
Links: Ahmet Çetin (student) | Rechts: Mevlüt Mert Altintas (moordenaar)

Ahmet Çetin –  die tevens lid is van de jongerenbeweging van de AK-partij –  werd hierop gecontacteerd door de redactie van de Daily Mail. De redactie van de krant verontschuldigde zich voor het gebruik van de foto en beloofde ook om de afbeelding van de website te verwijderen. De afbeelding bleef echter tot woensdagavond nog op de website.

Smeercampagne

In een interview met de Turkse krant “Sabah” ventileerde de jongeman zijn frustraties over de zaak: “Dit is een duidelijke smeercampagne tegen mij, Turkije, de AK-partij en president Erdoğan. De foto werd drie dagen na de moord op hun website geplaatst. Ik heb hierover een verklaring afgelegd en op het moment dat de foto op hun website verscheen was het al duidelijk dat het om een nepverhaal ging. Ik kan het maar niet begrijpen dat ze deze foto toch gebruikt hebben” aldus Çetin.

Volgens Çetin werd de foto door Gulenisten via de sociale media verspreidt om de aandacht af te leiden van de echte moordenaar. Çetin zei ook dat dit een typisch voorbeeld is van de pro-Gulenistische attitude van sommige westerse mediakanalen.

Sabah