Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog heeft Turkije al meer dan $32 miljard (28 miljard euro) kosten gemaakt om vluchtelingen op te vangen en te helpen.
Bijna 312.000 Syriërs zijn naar huis teruggekeerd na de Turkse antiterrorismeoperaties in Noord-Syrië. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken maandag gezegd.
“311.968 Syriërs zijn naar huis teruggekeerd na de operaties ‘Olijftak’ en ‘Bescherming Eufraat’. Die zorgden voor een sfeer van rust en vrede in het gebied,” zei Süleyman Soylu in Ankara.
Sinds 2016 heeft Turkije al twee militaire operaties uitgevoerd in Noord-Syrië: Olijftak en Bescherming-Eufraat. Daardoor werd het gebied bevrijd van terroristen van YPG/PKK en Daesh en kunnen vele Syriërs, die het geweld ontvlucht waren, naar huis terugkeren. Al Bab, Afrin en Azaz liggen ook in dat gebied.
Syrië begint stilaan aan de heropbouw na een verwoestend conflict dat begon in 2011. Toen kreeg het regime van Bashar al-Assad te maken met gewelddadige demonstraties.
Honderdduizenden burgers kwamen om of sloegen op de vlucht, vooral door luchtaanvallen van het regime op door de oppositie gecontroleerde gebieden.
Soylu zei ook dat Turkije meer dan 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt, die internationale bescherming kregen.
Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog heeft Turkije al meer dan $32 miljard (28 miljard euro)van het eigen nationaal budget uitgegeven om vluchtelingen op te vangen en te helpen.
illegale migranten
De minister van Binnenlandse Zaken had ook nieuwe cijfers over het aantal illegale migranten dat dit jaar werd opgepakt bij operaties over heel het land.
In de eerste vijf weken van 2019 werden zo’n 6523 illegale migranten opgepakt over heel Turkije.
Turkije is altijd al het belangrijkste transitland geweest voor vluchtelingen die Europa proberen te bereiken. En dat is nog meer het geval sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië.
De meerderheid van de migranten die in 2017 in Turkije werden aangehouden, kwam uit Pakistan, gevolgd door Afghanen en Syriërs.