Een groep archeologen heeft ontdekt dat de hashtag, die sinds 2007 overal op het internet te vinden is, al populair was in de Byzantijnse tijd. Dit teken, ook bekend als het hekje, stond gegraveerd in een stukje aardewerk dat gevonden is in Yalova, in het Westen van Turkije. Volgens de archeologen komt het aardewerk uit de late Byzantijnse periode in de 13e eeuw, 3 eeuwen voor de val van het Byzantijnse rijk.
Het team heeft de voorbije 3 jaar opgravingen gedaan in Çobankale bij Yalova, om meer inzicht te krijgen in de geschiedenis van het gebied, waar in 1302 de slag bij Bapheus werd uitgevochten tussen de Byzantijnse en de Ottomaanse legers. Deze slag wordt beschouwd als de laatste wanhopige poging van de Byzantijnen om de Ottomanen te stoppen, die hun heerschappij in het Byzantijnse Bithynië, met het huidige Yalova en enkele andere steden, uitbouwden.
Het team onder leiding van professor Selçuk Seçkin vond botten, aardewerk en materiaal uit smeedijzer op de opgravingsplaats, maar het hoogtepunt was het stukje aardewerk met het hashtag-teken. Seçkin verklaart dat er meer gegraveerd materiaal gevonden werd, maar dat het ongewoon is dat een teken werd opgegraven dat gebruikt werd lang voordat het populair werd op onze sociale media.
Vorig jaar vond een onderzoeksteam al een hashtag-teken op een 73000-jaar oude muurschildering in een grot in Zuid-Afrika.
Sabah