Met de nieuwe afspraken tussen de EU en Turkije over de opvang van vluchtelingen wordt Griekenland en de rest van Europa ontzien, maar wat schiet Turkije op met het akkoord?

Wat vraagt de deal van Turkije?

Sinds gisteren neemt Turkije alle asielzoekers terug die in Griekenland aan wal komen. Dat zou in theorie een einde moeten maken aan de route die de meeste vluchtelingen afleggen via de Egeïsche Zee. Via die route zijn het afgelopen jaar alleen al meer dan 850 duizend mensen Griekenland binnengekomen, blijkt uit cijfers van de International Organisation for Migration (IOM).

Wat krijgt Turkije daar dan voor terug?

Voor elke teruggestuurde Syriër die Turkije terugneemt, beloven de Europese landen één Syrische vluchteling op te nemen die nog nooit de oversteek naar Griekenland heeft gewaagd.

Syriërs die alsnog per boot van Turkije naar Griekenland proberen te reizen, komen onderaan de lijst te staan. Turkije krijgt daarnaast financiële steun. De Europese Unie betaalt zes miljard euro voor de opvang van de Syrische vluchtelingen. Drie miljard daarvan was de Turken al eerder beloofd, maar zal nu versneld worden uitbetaald. De overige drie miljard komt daar nu extra bovenop.

Is de toetreding van Turkije tot de EU misschien weer in zicht?

Met het akkoord komt de EU tegemoet aan een lang gekoesterde wens van Turkije: beide partijen gaan weer praten over een mogelijke toetreding van Turkije tot de EU. De onderhandelingen zijn alleen niet zo uitgebreid als Turkije gehoopt had. De EU heeft beloofd één hoofdstuk van de onderhandelingen te heropenen, over budgettaire zaken.

In ruil daarvoor heeft Turkije wel een andere meevaller: de Turken kunnen binnenkort zonder visa naar EU-lidstaten reizen. Die maatregel zou mogelijk al vanaf juni ingevoerd worden.

Turkije komt er zo een stuk gunstiger vanaf dan met afspraken van afgelopen herfst. Ook toen moest de toestroom van vluchtelingen naar Griekenland stoppen, maar dat plan haalde weinig uit. Met dit nieuwe akkoord heeft de EU meer concessies richting Turkije gedaan.

Om hoeveel Syriërs gaat het?

De EU heeft ondertussen aangegeven dat het naar alle waarschijnlijkheid slechts plek heeft voor 72 duizend vluchtelingen. Zodra dat aantal bereikt is, stopt Europa mogelijk met het overnemen van vluchtelingen uit Turkije.

Bron: Trouw.nl