De laatste jaren is de vraag naar Mesudiye kaas (gilik peynirini) toegenomen. Deze kaas wordt gemaakt door de kaas gedurende drie tot zes maanden te laten rijpen in een grot op 50 meter hoogte in het Mesudiye-district van Ordu in het Zwarte-Zeegebied van Turkije.
De kaas is slechts een van de vele smakelijke Turkse kazen. De kaas wordt gemaakt van de melk van runderen die worden gevoederd op een hoogte van 1.700 meter.
De potten worden vervolgens door teams van kaasproducenten naar een plaatselijke grot gebracht, die ongeveer 10 kilometer van het centrum van het district verwijderd is, en in delen op ongeveer 50 meter diepte in een grot achtergelaten.
De kaas wordt drie tot zes maanden in de grot bewaard en vervolgens te koop aangeboden wanneer hij voldoende gerijpt is.
De gemeente Mesudiye is begonnen met de registratie van de plaatselijke kaas en het verkrijgen van de geografische aanduiding.
Na het productieproces te hebben leren kennen, zijn vele liefhebbers geneigd om deze bijzondere kaassoort “grotkaas” te noemen.
Bewaren in een grot geeft smaak
Mesudiye burgemeester Isa Gül vertelde Anadolu Agency (AA) dat ze de productie van gilikaas, die uniek is voor het district, met hun inspanningen en investeringen in de afgelopen jaren hebben verhoogd.
Gül legde uit dat het bewaren van dit soort kaas in de grot dateert uit de oudheid:
“Onze voorouders en grootvaders gebruikten vooral de grond en de grotten bij gebrek aan voldoende koeling in die tijd. Zo voegden zij zowel smaak toe aan deze kaas als zorgden zij voor de lange houdbaarheid ervan.”
Benadrukkend dat zij, als gemeente, dezelfde methode in de moderne tijd hebben voortgezet, legde Gül uit: “We blijven ook onze lokale gilikaas maken, die we verkrijgen uit de melk van onze dieren die gevoed worden met tijmgras dat in de hooglanden wordt geteeld.”
Gül wees erop dat ze de plaatselijke bevolking werk hebben verschaft in de fabriek die ze ongeveer drie jaar geleden hebben opgericht.
“De kaas die in deze faciliteit wordt geproduceerd, wordt in aardewerken potten geperst. Vervolgens leggen we deze kaas voor minimaal drie en maximaal zes maanden in de grot. Het feit dat de kaas in de grot wordt bewaard, geeft een speciale smaak aan de kaas die wij aan de burgers aanbieden.”
Zo’n 50 ton kaas per jaar
Gül verklaarde dat zij de kaas, samen met de aardewerken pot, nadat deze de gewenste consistentie heeft bereikt in de omstandigheden van de grot, verkopen op verschillende detailhandelspunten voor TL 50 tot TL 60.
Gül verklaarde dat in de fabriek jaarlijks ongeveer 50 ton gilikaas wordt geproduceerd en onderstreepte dat de belangstelling voor de kaas elk jaar toeneemt en dat zij daarom hun productie nog verder willen verhogen.
Gül herhaalde dat zij ernaar streven dat de kaas wereldwijd als uniek wordt erkend.
“We gaan door met onze toepassingen op dit gebied. We denken dat we ook op dit gebied in de nabije toekomst resultaten zullen boeken”, zei hij.
Bron: Sabah