Genk, een stad in de Belgische provincie vraagt 800.000 euro financiële steun om de sterk toenemende groep Bulgaarse Turken te bereiken.
Volgens de stad is er geen zicht op het komen en gaan van gezinnen en zijn hen de lokale geplogenheden compleet vreemd.
“Niet zelden zijn ze het slachtoffers van huisjesmelkerij en komen kinderen in prostitutie terecht.”
“Het gaat specifiek om de groep Bulgaarse Turken”, aldus schepen van Wijken Cucchiara.
Bulgaarse Turken zijn de grootste etniciteit in Bulgarije, goed voor 9 procent van de bevolking.
“In wezen maakt het niets uit, maar er zijn zo goed als geen gewone Bulgaren of Bulgaarse Roma bij. Omdat ze EU-burgers zijn en zich in Europa vrij kunnen verplaatsen hebben we geen flauw idee wanneer ze toekomen.”
Het gaat vooral om mensen met een lage scholingsgraad die hopend op meer geluk in armoede terechtkomen.
“Niet zelden zijn ze slachtoffer van huisjesmelkerij of komen de kinderen in de prostitutie terecht. Omdat ze moeilijk bereikbaar zijn, kunnen we er niet mee communiceren en hen helpen waar we kunnen. We merken dat hun kinderen naar school gaan, een tijd thuis blijven en zich dan weer opnieuw aanbieden. Ook de scholen kunnen amper met de ouders spreken.”
“Ook niet via de integratielessen, want die worden door die Bulgaarse Turken amper gevolgd. We weten voorts niet goed hoe het zit met hun tewerkstelling. Zijn ze hier enkel voor seizoensarbeid of hebben ze tijdelijke contracten om nadien weer te vertrekken?”
Merendeel Bulgaarse Turken
Het merendeel van de Bulgaarse Turken woont in het zuiden van Bulgarije. Het gaat veelal om nakomelingen van Ottomaanse veroveraars die eind 14de eeuw Bulgarije innamen.
Halverwege jaren tachtig van vorige eeuw voerden de toen door communistische regering een sterk assimilatieprogramma door waardoor meer dan 300.000 Bulgaarse Turken naar Turkije uitweken.
Bulgaarse Turken werden onder dwang aangeraden afstand te nemen van het geloof en hun Turkse namen te vervangen door Bulgaarse.
De naar schatting 600.000 Bulgaarse Turken die er nog zijn leven veelal in armere wijken. De afgelopen jaren neemt het aantal naar Europa emigrerende Bulgaren sterk toe.
“Het is inderdaad niet alleen in Genk dat er steeds meer Turkse Bulgaren zijn”, aldus Cucchiara.
“Ook in heel wat andere Europese steden en landen is dat het geval.”
Bron: Belgische media