Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft  zijn ontslag aangeboden bij de premier. Dat heeft VTM NIEUWS uit verschillende bronnen vernomen. De eerste minister heeft het ontslag niet aanvaard. Op dit moment zit het kernkabinet samen.

Reden voor het ontslag zijn fouten die zouden opduiken in het terreuronderzoek. Het gaat onder meer over de terrorist die volgens de Turkse president Erdogan is uitgeleverd, maar nadien op vrije voeten is gekomen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei woensdag dat Turkije Ibrahim El Bakraoui in de zomer van 2015 had opgepakt aan de grens met Syrië. De man werd uitgewezen en zou vervolgens op een vliegtuig naar Nederland zijn gezet. België en Nederland werden op de hoogte gebracht, maar voorlopig heerst er nog veel onduidelijkheid over hoe dat gebeurde, welke contacten er plaatsvonden en welke informatie precies werd doorgegeven.


We hebben de hele avond en nacht gewerkt om te achterhalen wat de feiten waren”, aldus Jambon, die ook de top van de federale politie raadpleegde. “Als je alle feiten op een rijtje zet, dan kan je je grote vragen stellen bij een aantal dingen bij Justitie en de afwikkeling ervan en ook bij de politie”, moet Jambon toegeven.

Hij vond daarom naar eigen zeggen dat hij “zijn politieke verantwoordelijkheid moest opnemen”. Ook justitieminister Geens toonde zich bereid op te stappen, bevestigt zijn kabinet.

De premier weigerde hun ontslag evenwel. “Gezien de situatie en de toestand”, gezien “de oorlogssituatie”, aldus Jambon. Jambon is in elk geval meer dan bereid om verder te gaan. “Als ik dat niet zag zitten, zou ik niet ‘ja’ gezegd hebben aan de premier”,