Mehmet Solmaz – Brussel – Het is vandaag exact een jaar geleden dat België de bloederigste terreuraanslag in zijn geschiedenis heeft meegemaakt, maar het heeft nog geen enkele moeite gedaan om de pijn te verzachten van de door terreur geraakte Turkse arbeider, die amper aan de dood ontsnapte bij de zelfmoordaanslag op de luchthaven van Zaventem.

Ferhat Önder, een Turkse arbeider die aan het werken was op de luchthaven met zijn vrouw, geraakte zwaargewond aangezien zijn interne organen beschadigd werden door granaatscherven bij de zelfmoordaanslag, gepleegd door Ibrahim El Bakraoui. Hij stond op een afstand van 10 meter van de zelfmoordterrorist toen het gebeurde, en er zijn ongeveer 350 nagels en metalen stukken verwijderd van Önder’s lichaam, terwijl er ook enkele derdegraads brandwonden zijn geconstateerd op zijn arm.

Ferhat Önder en zijn vrouw

Hoewel Europese landen aandringen dat ze niet willen dat de Turkse Republiek zich bemoeit met de Turken die in Europa leven, stelde Önder dat voormalig Turks consul-generaal Ali Barış Ulusoy en minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu, persoonlijke en nauwe interesse hebben getoond in zijn toestand. Toen hij eraan werd herinnerd dat mensen die het slachtoffer zijn van terreuraanslagen in Turkije op de loonlijst worden gezet, veteraan worden verklaard, en voorzien worden van een schadevergoeding en verschillende sociale rechten, merkte Önder op dat ze tot nu toe nog geen enkele hulp hebben ontvangen en dat er geprobeerd werd om de families van de overledenen het zwijgen op te leggen met slechts 12.000 euro schadevergoeding.

“Ze lachten met mijn onderzoeksresultaten van het ziekenhuis en huurden mensen in om mij te bespioneren”

Önder benadrukte ook dat de verzekeringsmaatschappij hem bij zijn thuis is komen lastigvallen, en dat ze ook met zijn onderzoeksresultaten van het ziekenhuis lachten door te zeggen “ze laten het lijken alsof je wereldoorlog III hebt overleefd”, stellende dat zijn toestand geen belemmering is om te werken. Hij is geschokt door zulke beweringen, want Önder heeft nog altijd verschillende granaatscherven die niet verwijderd zijn uit zijn lichaam. Zwaargewond aan beide handen, moet Önder een volgende operatie ondergaan in april wegens zijn fysieke pijn.

Voorstander mensenrechten

“Ik zou België willen aanspreken, dat trots beweert een grote voorstander te zijn van mensenrechten. Als burgers van het land, zijn we beledigd. Ik kan niet de juiste woorden vinden om deze mensen te beschrijven die geen belemmering zagen voor mij om terug te gaan werken en het trauma dat mijn vrouw heeft moeten meemaken negeerden. Ik zag iemand foto’s maken aan de deur van mijn huis. Toen ik hem benaderde en hem vroeg de foto te verwijderen die hij genomen had zonder toestemming, zei hij dat hij was aangenomen door de verzekeringsmaatschappij. Ze denken nog steeds dat ik kan werken in deze toestand”, zei Önder.

Sabah