De typische zeep die naar fruit geurt en in Edirne gemaakt wordt op traditionele Ottomaanse wijze heeft de tand des tijds doorstaan.
Ze is nu nog steeds van levensbelang voor honderden families, zovele eeuwen nadat ze werd uitgevonden.
Er is niet alleen veel vraag naar in Turkije zelf; over heel de wereld is ze populair. Het bedrijf EDMIS uit Edirne voert ze uit naar landen als de VS, Rusland en Duitsland.
De zeep vormt een traditie in Edirne sinds de 17de eeuw. Het productieproces gaat als volgt: men maakt een deegachtige mengeling van muskus, barnsteen en rozengeurstoffen en kneedt dat vervolgens in de vorm van verschillende fruitsoorten.
Vandaag gaat de productie bij EDMIS nog steeds via datzelfde ambachtelijke proces. Er bestaat zelfs een cursus van die gegeven wordt door het publieke opleidingscentrum van Edirne.
De stichter en productiemanager van EDMIS is Can Ürenli, die samen met zijn vrouw Sermin Ürenli het bedrijf runt. Ze zijn blij dat ze de traditionele methode aan de volgende generaties kunnen doorgeven. Het doet hen deugd te zien dat het product zo veel belangstelling oogst.
De Ürenli’s combineren het oude Ottomaanse ambacht met een aantal moderne technologieën om de zeep uit te voeren naar verschillende landen.
“We hebben een aantal verbeteringen aangebracht aan het productieproces en het geïntegreerd in de moderne markt en we blijven op dat elan doorgaan. Er is een aanzienlijke evolutie, vooral in het beginstadium van het productieproces,” legt Can Ürenli uit in een interview met het persagentschap Demirören (DHA).
“Zoals iedereen zijn wij getroffen door de pandemie. Dit product is eerder een souvenir dat verkocht wordt in geschenkwinkels, dus was het bijzonder vatbaar voor de maatregelen. We houden echter de traditie sterk en levendig.”
Belangrijke traditie
“We denken dat we nog meer zouden moeten doen met dit ambacht. Het zou een belangrijke traditie van Edirne moeten worden, die onlosmakelijk verbonden is met de stad. Ons doel is om de mooiste en meest natuurlijke versie van het product te maken,” zegt Sermin Ürenli.
Ze had het ook over de moeilijkheid om een origineel product te creëren en de enorme hoeveelheid handenarbeid die nodig is voor elk stuk zeep.
“Het is een uniek product. Het is geen zeep die je overal ter wereld kan vinden. Het vereist vele uren handenarbeid. Eerst moet het stuk in de juiste vorm gekneed worden en dan komen er nog vijf of zes handelingen.”
“Dat vraagt veel handenarbeid en toewijding. Veel mensen die dit proberen, geven het snel op. We proberen uit alle macht de traditie in ere te houden,” aldus Ürenli.