De BBC-talkshow HardTalk ligt zwaar onder vuur omdat er cruciale stukken werden weggelaten uit twee recente afleveringen. Gasten waren respectievelijk professor Gülnur Aybet, de belangrijkste raadsman van Turks president Recep Tayyip Erdogan, en de Pakistaanse minister van Financiën Asad Umar.

In dat programma wordt telkens een hooggeplaatste figuur het vuur aan de schenen gelegd. In de aflevering van maandag, waarin Aybet te gast was, kwamen een hele reeks onderwerpen aan bod: van de moord op de Saudische journalist en dissident Jamal Khashoggi tot de persvrijheid in Turkije.

Maar het is precies dat deel van het gesprek dat niet uitgezonden werd dat vragen oproept; het werd snel een veelbesproken onderwerp in Turkije.

Een paar dagen nadat de discussie losbarstte knipte de BBC opnieuw cruciale stukken uit een ander interview.

Presentator Stephen Sackur legde presidentieel adviseur Gulnur Aybet 23 minuten lang het vuur aan de schenen; hij confronteerde hem met een stortvloed aan aantijgingen en beschuldigingen over journalisten en academici die gearresteerd werden in Turkije.

Volgens de interviewer vermoeden organisaties als Amnesty en het Comité ter Bescherming van Journalisten dat er honderden journalisten en academici in de cel zitten in Turkije. Maar Aybet veegde deze cijfers van tafel: “Ik heb veel cijfers gezien van verschillende organisaties, ook van Amnesty, en uiteindelijk spreken ze elkaar tegen.”

“Wanneer iemand in Turkije gearresteerd wordt, moet die persoon een formulier invullen en daarop moet hij ook aangeven wat zijn beroep is. Nu zijn er veel mensen die in dat formulier schrijven dat hun beroep journalist is, maar dat wil niet noodzakelijk zeggen dat ze ook effectief journalist zijn.”

“Verder hebben we ontdekt dat men in die cijfers ook mensen heeft opgenomen die jaren geleden, in de jaren 90, gearresteerd zijn geweest voor totaal andere feiten, zoals huiselijk geweld,” aldus Aybet.

242 zogenaamde journalisten

“In Turkije is nooit iemand veroordeeld geweest voor wat hij heeft gedaan of geschreven in de hoedanigheid van journalist,” voegde Aybet eraan toe. Aybet doelt hiermee op het feit dat van de 242 zogenaamde ‘journalisten’ die in Turkije in de cel zitten er slechts 69 effectief geregistreerd staan als journalist, volgens een officieel rapport. 128 van deze 242 mensen worden ervan beschuldigd lid te zijn van de terreurorganisatie van Fethullah Gülen (FETÖ). Vierendertig van hen worden ervan verdacht banden te hebben met de terreurorganisatie PKK, en nog eens 12 anderen zouden banden hebben met de extreem-linkse terreurgroep DHKP-C.

Aybet wees er ook op dat deze academici openlijk het terrorisme hadden aangemoedigd, in een tijd van verhoogd terreurdreigingsniveau in Turkije, als gevolg van een reeks terreuraanslagen door PKK en Daesh. De Turkse wet voorziet in gerechtelijke vervolging en gevangenisstraffen voor dit soort misdaden.

“Eigenlijk is de wet in Groot-Brittannië heel gelijkaardig. Wie terrorisme verheerlijkt, riskeert tot zeven jaar cel,” dixit Aybet.

Volgens Aybet bevinden er zich onder de zogenaamde academici en journalisten die in Turkije gearresteerd werden, velen die duidelijk banden hebben met de PKK of met de FETÖ. Die laatste zit achter de mislukte poging tot staatsgreep in 2016, waarbij 251 mensen omkwamen en duizenden gewonden vielen.

In het stuk van het interview in HardTalk dat niet werd uitgezonden, maakt Aybet het punt dat de wetten in Groot-Brittannië grotendeels hetzelfde zijn als die van Turkije en dat het juridische proces correct verloopt. Het Britse parlement werkt aan een nieuwe, veel strengere, antiterrorismewet en tevens liggen er wetsvoorstellen op tafel voor een betere beveiliging van de grenzen. Deze wetten liggen nu ter goedkeuring voor aan het parlement. Het zou kunnen dat de nieuwe wet zo ver zal gaan om de activiteiten op het Internet te reguleren, en dat zou de vrijheid van meningsuiting ondermijnen.

TRT World

S.V.R.