De aanklager heeft meer dan 500 jaar gevangenisstraf geëist voor de leiders van een criminele bende in Istanbul.

Ze worden beschuldigd van het onnodig plaatsen van pasgeborenen op de intensive care-afdelingen voor financieel gewin, wat resulteerde in de dood van meerdere baby’s.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de criminele organisatie baby’s naar specifieke ziekenhuizen stuurde om winst te maken.

In plaats van hen naar ziekenhuizen te sturen waar ze passende zorg zouden ontvangen, werden de pasgeborenen naar faciliteiten gestuurd die door de verdachten waren geselecteerd.

Verpleegkundige Hasan Basri Gök gaf toe dat een baby die in het ziekenhuis werd opgenomen met milde symptomen, werd behandeld met zware narcotica.

De baby vertoonde later tekenen van hartproblemen, maar werd in het ziekenhuis gehouden om de verblijfsduur te verlengen en zo meer winst te maken door te frauderen met facturen aan de Turkse Sociale Zekerheidsinstelling (SGK).

Het primaire doel van de groep was niet het herstel van de baby’s, maar het verhogen van hun financiële winst door hen naar duurdere behandelingen te sturen, zoals intensieve zorg.

Baby’s overleden

De winst werd verdeeld onder de bendeleden, van wie velen werkzaam waren in de gezondheidszorg.

Vanwege de onnodige verblijven op de infectiegevoelige neonatale afdelingen zijn enkele baby’s overleden.

Ten minste 12 sterfgevallen worden toegeschreven aan deze praktijken, en veel overlevende baby’s kampen nu met ernstige, levenslange gezondheidsproblemen.

Rouwende ouders deelden hun verhalen. Een moeder vertelde hoe haar dochter drie nachten op de intensive care verbleef voordat ze stierf.

Verpleegkundigen deden zich voor als artsen en voerden medische behandelingen uit zonder medeweten van de ziekenhuisartsen, met fatale gevolgen.

Verschillende ziekenhuizen, waaronder het Avcılar Hospital, het Şafak Hospital en het Medilife Hospital, waren betrokken bij de fraude.

De ziekenhuizen boden neonatale zorg aan zonder voldoende apparatuur of personeel, wat leidde tot tragische gevolgen.

Bron: Anadolu Ajansi