Philip Rhoades, een bioloog in Sydney en een cryonics-enthousiasteling, heeft 14 jaar gewacht om overleden mensen een tweede kans op leven te geven.
Southern Cryonics, dat de eerste bekende cryonics-faciliteit op het zuidelijk halfrond exploiteert, heeft aangekondigd dat het zijn eerste klant cryogeen heeft ingevroren in zijn faciliteit in Holbrook.
Een man uit Sydney, die deze maand in zijn 80’er jaren overleed, is wat het bedrijf “Patiënt Eén” noemt.
Het bedrijf zei dat het een primeur was voor het zuidelijk halfrond en een complex proces waarbij meneer Rhoades nachten wakker lag.
De eerste klant verwelkomen
Het team van Southern Cryonics was voorbereid om vanaf dit jaar lichamen te accepteren, maar hun eerste klant was onverwacht.
“Er waren andere leden waarvan we dachten dat zij de eersten zouden zijn, maar uiteindelijk was het iemand die geen lid was,” zei meneer Rhoades.
“Zijn familie belde onverwachts en we hadden ongeveer een week om ons voor te bereiden.”
Voorbereiden op leven na de dood
De eerste klant overleed op de ochtend van 12 mei 2024 in een ziekenhuis in Sydney. Het 10-uur durende proces om zijn lichaam te conserveren begon onmiddellijk.
Meneer Rhoades wachtte in Sydney op nieuws van het verwachte overlijden en nam snel een trein naar het ziekenhuis, waarbij hij onderweg ijs haalde.
De klant werd vervolgens verplaatst naar A O’Hare Funeral Directors in Leichhardt, waar artsen en perfusionisten een antivriesvloeistof door het lichaam pompten om cellen te helpen behouden en de lichaamstemperatuur te verlagen.
Daarna werd hij in een speciale slaapzak gewikkeld en in droogijs verpakt, terwijl zijn lichaamstemperatuur werd verlaagd tot ongeveer min 80 graden Celsius.
De klant werd de volgende dag overgebracht naar de faciliteit van Southern Cryonics in Holbrook, waar hij op droogijs bleef totdat vloeibare stikstof arriveerde.
Zijn temperatuur werd verlaagd tot ongeveer min 200 graden Celsius in een computergestuurde koeling, voordat hij in een pod werd geplaatst en ondersteboven in een dewar-tank werd neergelaten, een gespecialiseerde vacuümopslagvat vergelijkbaar met een gigantische thermosfles, die plaats biedt aan vier personen.
“We hebben crash-test dummy’s en andere dingen gebruikt om het zo echt mogelijk te maken voor alle tests, dus al dat voorwerk heeft zijn vruchten afgeworpen,” zei meneer Rhoades.
Het proces kostte de klant 156.000 euro met extra kosten voor medische teams om te helpen bij het conserveringsproces.
Succes op ijs
Het hoofd van de Melbourne School of Health Science, Professor Bruce Thompson, beschreef het proces als “Star Trek in de praktijk” en uitte zorgen over de wetenschap en ethiek van de sector.
Hij merkte op dat het regenereren van een paar honderd bevroren cellen in een klein glazen flesje al een aanzienlijk proces is, laat staan een heel menselijk lichaam.
“Het lichaam stierf om een reden, en dat omkeren en weer tot leven brengen is nog heel ver weg,” zei hij.
De locatie kan tot 40 lichamen herbergen met de mogelijkheid tot uitbreiding.
Bron: ABC News