“Turkije belooft het allemaal,” klinkt het in de Belgische media. “Het land investeert al jaren in gezondheidstoerisme en gaat daar steeds verder in.” Bekijk hier de beelden.
Zo hield een Turkse oogarts de voorbije dagen gratis consultaties in een Brussels hotel.
“Ze charmeren je met goedkope behandelingen en een week vakantie. Maar als je daar bent, bieden ze allerlei duurdere opties aan en weet je niet wie je werkelijk behandelt,” zeggen de Vlaamse artsen.
“De beste dokters van Turkije komen naar jouw stad!” Met affiches op sociale media kondigt het private Ata Saglik-ziekenhuis gratis consultaties aan voor Europese patiënten in Engeland, Duitsland, Oostenrijk en nu ook België.”
De voorbije dagen oogarts Safiye Yilmaz in een Brussels hotel om patiënten te adviseren over een all-in in Izmir, waar het ziekenhuis ligt.
Volgens het ziekenhuis had Yilmaz deze week alleen oog voor haar eigen patiënten, maar wil ze periodiek terugkomen om ook nieuw cliënteel aan te boren.
Al bestaat de kans dat de FOD Volksgezondheid dan zal ingrijpen. Buitenlandse artsen die in België hun beroep willen uitoefenen moeten een erkenning hebben van de Orde der Artsen.
Die bezit oogarts Yilmaz niet. Volgens het ziekenhuis is dat ook niet nodig, omdat ze alleen informatie verstrekte en geen medisch onderzoek uitvoerde.
Adviezen gelijkgesteld aan geneeskunde
Dat klopt niet, zegt Michel Deneyer, lid van de Orde en professor medische ethiek aan de Vrije Universiteit Brussel.
“Het regelmatig geven van adviezen wordt gelijkgesteld aan de uitoefening van geneeskunde. Daar bestaat geen twijfel over.”
Oogarts Safiye Yilmaz zou niet de eerste zijn die in België die geviseerd wordt. “Enkele jaren geleden was er een optometrist (iemand die gespecialiseerd is in de gezondheid van de ogen) die hier werkte als rekruteerder voor een groot Turks ziekenhuis. Dat verliep ook via hotels”, aldus Johan Blanckaert, voorzitter van artsenvakbond BVAS.
Klacht over praktijk in Genk
Deze arts werd veroordeeld voor onwettige uitvoering van de geneeskunde. Eerder deze maand diende het Verbond van Vlaamse Tandartsen nog een klacht in tegen een praktijk in Genk, een stad in het Belgische Limburg.
Er werd gratis advies verstrekt over behandelingen in Turkije, zonder dat duidelijk is wie die info heeft verstrekt.
Artsen en tandartsen die zelf afreizen om patiënten een voorstel te doen, blijft wel de uitzondering.
Al vreest BVAS, de Belgische vereniging van artsensyndicaten, dat het meestal onder de radar blijft.
“Ze ronselen patiënten. Dat is wat ze doen”, aldus Voorzitter van de artsenvakbond Blanckaert.
Publiciteit mag
“We zijn allemaal ondernemers geworden. Je mag jezelf kenbaar maken en publiciteit voeren op sociale media,” klinkt het.
De afgelopen jaren is Turkije een van de belangrijke bestemmingen voor medisch toerisme geworden.
Of het nu gaat om haartransplantaties, tandheelkundige of oogoperaties: het land verwelkomt elk jaar enkele honderdduizenden patiënten.
Bron: Vlaamse media