Volgens veiligheidsdiensten kwamen er in de voorbije maanden terroristen van YPG/PKK naar Nagorno-Karabach. Van daaruit zouden ze ingezet zijn om burgerdoelwitten in Azerbeidzjan aan te vallen. Dat raakte op 25 september bekend.
Anadolu Agency kreeg te horen dat Armenië eind juli een akkoord sloot met de YPG/PKK. Daarin werd besloten dat zo’n 300 terroristen naar Armenië en Nagorno-Karabach zouden gaan, onder meer om er aanvallen voor te bereiden en Armeense strijders op te leiden.
Op 28 september werd dat verhaal bevestigd door Azerbeidzjaans ambassadeur Khasar Ibrahim. Armenië zou volgens hem de activiteiten van de YPG/PKK en van ASALA, het Armeense bevrijdingsleger, steunen, en wapens leveren aan die groepen. Het uiteindelijke doel van de aanwezigheid van YPG/PKK zou zijn om een nieuw front te openen tegen Turkije.
De YPG/PKK houdt al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije, waarbij al minstens 40.000 mannen, vrouwen, kinderen en baby’s het slachtoffer werden. ASALA is betrokken bij de moord op tientallen Turkse diplomaten.
Sinds 27 september wordt er opnieuw zwaar gevochten op de Armeens-Azerbeidzjaanse grens, waarbij al tientallen slachtoffers vielen.
Armenië en Azerbeidzjan, 2 voormalige Sovjetrepublieken, liggen al sinds 1991 overhoop, onder meer over Nagorno-Karabach. Nagorno(opper)-Karabach is een gebied dat zowel door Armenië als door Azerbeidzjan geclaimd wordt.
Officieel behoort het gebied toe aan Azerbeidzjan, maar de Azerbeidzjanen stellen dat Armeense troepen het gebied sinds 1991 illegaal onder controle hebben.
Er zijn tot nu toe al 4 resoluties van de VN Veiligheidsraad geweest over de kwestie, en 2 van de Algemene Vergadering van de VN. Die resoluties riepen Armenië op om zich uit Nagorno-Karabach, en nog 7 andere Azerbeidzjaanse regio’s, terug te trekken. De resoluties worden ook ondersteund door verschillende internationale organisaties.