Een deel van de Armeense samenleving is voorstander van vrede en normalisering van de banden met Turkije, volgens het hoofd van een Armeense denktank.
Er is een driedeling in de publieke opinie in Armenië over vrede met Turkije, vertelde Benyamin Poghosyan, directeur van het Centrum voor Politieke en Economische Strategische Studies, aan Anadolu Agency.
“Er is een factie die volledig gekant is tegen elke vorm van normalisatie met Turkije, grotendeels vanwege hun recente conflicten in plaats van de historische geschillen,” zei hij.
Een tweede groep is van mening dat een directe dialoog tussen Armenië en Turkije, niet via bemiddelaars, noodzakelijk is om de openstaande kwesties op te lossen, maar zij koesteren nog steeds vijandigheid tegenover Turkije voor zijn steun aan Azerbeidzjan, voegde Poghosyan eraan toe.
“De derde groep steunt de standpunten van premier Nikol Pasjinyan over de betrekkingen met Turkije. Zij zijn er voorstander van om de rol van Turkije in het Karabach-conflict van vorig jaar te negeren en nieuwe kanalen voor dialoog te openen om vrede en normalisatie te bereiken,” legde hij uit.
De steun van Turkije was van cruciaal belang voor Azerbeidzjan in het 44 dagen durende conflict met Armenië over Karabach dat vorig jaar september uitbrak.
Tegen de tijd dat een door Rusland tot stand gebrachte overeenkomst op 10 november een einde maakte aan de gevechten, had Bakoe verscheidene steden en 300 nederzettingen en dorpen bevrijd die bijna 30 jaar lang illegaal door Armenië waren bezet.
In het afgelopen jaar heeft Ankara er herhaaldelijk bij Jerevan op aangedrongen zijn vijandige houding te beteugelen en zich in te zetten voor vrede in de regio.
In augustus adviseerde president Recep Tayyip Erdogan Armenië de realiteit te erkennen en gebruik te maken van de nieuwe kansen die de bevrijding van Opper-Karabach door Azerbeidzjan biedt.
“Als Armenië zich in deze richting beweegt, zal Turkije ook dienovereenkomstig handelen”, zei hij.
Pashinyan erkende de “positieve signalen” uit Ankara en zinspeelde in oktober op “het starten van een gesprek met als doel onze betrekkingen met Turkije te normaliseren”.
Onlangs heeft de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar Armenië aangespoord om “de hand van vrede aan te nemen die Turkije en Azerbeidzjan hebben uitgestoken”.
“Er zijn conflicten en problemen in vele delen van de wereld, maar de plaatsen waar mensen zijn samengekomen voor gesprekken en om politieke oplossingen te vinden, zijn nu veel veiliger en welvarender,” zei hij in november tijdens een bezoek aan Bakoe.
“Als Armenië dit begrijpt, de nodige bijdragen levert en positief reageert, kan serieuze vooruitgang worden geboekt op het gebied van zowel veiligheid als welvaart.
Styopa Safaryan, lid van de centrumrechtse partij Heritage, vertelde Anadolu Agency (AA) dat de Armeense premier Nikol Pashinian na de recente oorlog tussen Azerbeidzjan en Armenië met moeilijkheden in eigen land te kampen had en bereid was stappen te ondernemen om de bilaterale betrekkingen met Turkije nieuw leven in te blazen.
Hij voegde eraan toe dat de meest gevoelige kwestie in de normalisatieagenda de Zangezur-corridor is, die zal zorgen voor de verbinding tussen Turkije, Nachchivan en Azerbeidzjan.
Om de banden te verbeteren moet Armenië onderhandelen met Turkije en Azerbeidzjan, maar zonder bemiddelaars zoals Rusland, zei ook een Armeense analist.
“Armenië heeft de (Karabach-)oorlog verloren en verkeert momenteel in een zwakke staat. De regering moet onderhandelen met Turkije en Azerbeidzjan, maar dit moet gebeuren zonder bemiddelaars zoals Rusland,” vertelde Stepan Grigoryan, het hoofd van het Analytical Center on Globalization and Regional Cooperation, een denktank in Armenië, aan AA.
Bron: Turkse media