Volgens Agence France Presse (AFP), zou Armeens premier Nikol Pashinyan op 30 september gezegd hebben niet klaar te zijn voor vredesonderhandelingen met Azerbeidzjan, ook niet als die door Rusland gemodereerd zouden worden.
Hij zou volgens Russische media ook niet bereid zijn om een vredesmacht te stationeren in Nagorno-Karabach, het gebied waar op 27 september hevige gevechten uitbraken.
De internationale gemeenschap roept beide voormalige Sovjetrepublieken op om rond de tafel te zitten om het conflict, dat al sinds 1991 aan de gang is, op een vreedzame manier op te lossen.
De VN Veiligheidsraad riep op 29 september op om de gevechten onmiddellijk te staken, en om dringend, en zonder voorwaarden, in dialoog te gaan. Daarmee sluit de raad zich aan bij VN-secretaris-generaal Antonio Guterres die eerder al het geweld veroordeelde.
Aan de Russische tv-zender Russia 1 liet Azerbeidzjaans president Ilham Aliyev weten dat zijn land wel in dialoog wil gaan, maar dat Armenië dit verhindert.
“De Armeense premier verklaart openlijk dat Nagorno-Karabach zonder twijfel Armeens gebied is. Hoe kunnen we op die manier op een deftige manier onderhandelen. Als Armenië vindt dat wij moeten onderhandelen met haar marionet in Nagorno-Karabach, dan vaart Pashinyan na 20 jaar plots een andere koers.”, aldus Aliyev.
Hij wees daarbij ook op een beslissing van de groep van Minsk. Die groep werd in 1992 opgericht door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De beslissing luidde toen dat alle gebied rond Nagorno-Karabach aan Azerbeidzjan overgedragen moest worden.
De Armeense premier Pashinyan zegt te erkennen dat militaire acties geen oplossing zijn, maar dat huidige specifieke militaire operaties besprekingen moeilijk maken.
Bij de recente gevechten zijn al tientallen militaire en burgerslachtoffers gevallen. Het conflict dreigt nu te escaleren doordat Turkije aangekondigd heeft Azerbeidzjan te steunen. Onder meer de EU, de NAVO en Rusland roepen op tot dialoog.
Twee Sovjetrepublieken
Armenië en Azerbeidzjan, 2 voormalige Sovjetrepublieken, liggen al sinds 1991 overhoop, onder meer over Nagorno-Karabach. Nagorno(opper)-Karabach is een gebied dat zowel door Armenië als door Azerbeidzjan geclaimd wordt.
Officieel behoort het gebied toe aan Azerbeidzjan, maar de Azerbeidzjanen stellen dat Armeense troepen het gebied sinds 1991 illegaal onder controle hebben. Sinds 1994 is er officieel een wapenstilstand, maar beide landen beschuldigen elkaar geregeld van aanvallen aan de grens of in Nagorno-Karabach.
Er zijn tot nu toe al 4 resoluties van de VN Veiligheidsraad geweest over de kwestie, en 2 van de Algemene Vergadering van de VN.
Die resoluties riepen Armenië op om zich uit Nagorno-Karabach, en nog 7 andere Azerbeidzjaanse regio’s, terug te trekken. De resoluties worden ook ondersteund door verschillende internationale organisaties.