Armeense militairen hebben maandag voor de tweede dag op rij aanvallen uitgevoerd op Azerbeidzjaanse stellingen in de autonome regio Nachchivan.
Volgens het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie openden Armeense militaire stellingen in de stad Vedi het vuur op Azerbeidzjaanse stellingen in de nederzetting Heydarabad in de stad Sadarak in Nachchivan.
Azerbeidzjan verklaarde dat er geen slachtoffers zijn gevallen, maar dat op de aanval is gereageerd.
De aanvallen van Armenië aan de wederzijdse grens zijn de laatste weken toegenomen. Onlangs nog wees het Turkse ministerie van Defensie op deze toename en verklaarde dat Jerevan de oproepen tot vrede van de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev negeert.
De betrekkingen tussen de voormalige Sovjetrepublieken zijn gespannen sinds 1991, toen het Armeense leger Nagorno-Karabach, een gebied dat als deel van Azerbeidzjan wordt erkend, en zeven aangrenzende regio’s bezette.
Eind september braken nieuwe botsingen uit tussen Armenië en Azerbeidzjan, waardoor het decennialange conflict tussen de buren in de Kaukasus over de regio opnieuw oplaaide.
Ermenistan’ın ateşkes ihlalleri sürüyor: Orduya bağlı birlikler Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ndeki Azerbaycan mevzilerine ateş açtı.https://t.co/A3oVTEJ5SD
— TRT HABER (@trthaber) August 2, 2021
Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie heeft zondag bekendgemaakt dat Armeense legerelementen de posities van het land in de autonome republiek Nachchivan onder vuur hebben genomen.
Volgens een verklaring openden Armeense militaire stellingen in de stad Vedi om 3.45 uur plaatselijke tijd (12.45 uur GMT) het vuur op de Azerbeidzjaanse stellingen in de nederzetting Heydarabad in de stad Sadarak in Nachchivan.
Azerbeidzjan meldde geen slachtoffers en zei te hebben gereageerd met vergeldingsvuur.
Armeense bezetting
Tijdens het conflict bevrijdde Azerbeidzjan verschillende steden en bijna 300 nederzettingen en dorpen van de Armeense bezetting. Ondanks pogingen van Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten om een staakt-het-vuren tot stand te brengen, werd er zes weken lang hevig gevochten voordat Armenië en Azerbeidzjan op 9 november een door Moskou tot stand gebracht vredesakkoord ondertekenden.
Op 10 november ondertekenden de twee landen een door Rusland tot stand gebrachte overeenkomst om de gevechten te beëindigen en toe te werken naar een alomvattende oplossing.
Bron: Sabah