Foto: Armeense Turken tijdens een mis in de Armeense Gedikpaşa Kerk in het Fatih district van Istanboel op 19 maart

De Armeense gemeenschap in Turkije, die zegt dat het meer rechten en vrijheden heeft gekregen tijdens de regeringsperiode van de AK-partij dan in de voorgaande periodes, wil bureaucratische obstakels overwinnen door ‘ja’ te stemmen in het referendum.

De Armeense gemeenschap in Turkije wil de bureaucratische obstakels overwinnen door “ja” te stemmen op het referendum van 16 april dat bedoeld is om de Grondwet van het land te hervormen. Terwijl er minder dan een maand resteert tot het cruciale constitutionele referendum, ziet de Armeense gemeenschap in Turkije de periode die volgt op het referendum van 16 april als een kans om hun rechten verder te versterken en hun problemen op te lossen.

Harutyun Şanlı, voorzitter van de Armeense Gedikpaşa Kerk en secretaris-generaal van het Inter-Associations Platform (VADIP), zei dat een aanzienlijk deel van de Armeense gemeenschap “ja” zal stemmen in het referendum.

Meer rechten voor Armenen

“Bureaucratische obstakels zullen opgelost worden als er ‘ja’ gestemd wordt”, zei Şanlı, waarbij hij zijn hoop uitte voor het tijdperk na het referendum. Hij benadrukte dat de Armeense gemeenschap meer rechten had verworven sinds 2002 in het tijdperk van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) dan in de hele geschiedenis de Turkse republiek. Şanlı beweerde dat de gemeenschap de AKP en de Turkse president veel verschuldigd is.

Ergernissen van de Armeense gemeenschap

“Erdoğan was de eerste die zei dat Armenen ook echte burgers van Turkije zijn. Hij stelde een einde aan de ergernissen van onze gemeenschap”, argumenteerde de voorzitter.

De regering van de AKP heeft zich ingespannen om de levenskwaliteit van de minderheden te verbeteren. Bovendien heeft de regering speciale aandacht besteed aan grondbezit. De regering van de AKP heeft meer dan 400 eigendommen teruggeven aan de Armeense gemeenschap sinds het in 2002 aan de macht kwam.

Steun van AKP onder de Armenen is groot

Nurhan Döner, een Armeense zakenman en inwoner van Istanboel, zei dat democratische rechten en voorrechten voor de Armeense gemeenschap nooit beter zijn geweest dan dat ze vandaag zijn. “Daarom is de steun voor de AKP onder de Armenen groot”, beweerde Döner.

Drie afgevaardigden van Armeense origine

Er zitten momenteel drie afgevaardigden van Armeense origine in het Turks parlement: Markar Esayan voor de AKP, Selina Doğan voor de Republikeinse Volkspartij (CHP) en Garo Paylan voor de Democratische Partij van de Volkeren (HDP). Döner argumenteerde dat dit de eerste keer is dat er drie afgevaardigden van Armeense origine in het parlement zitten, en dat is volgens hem een teken van de vooruitstrevende democratie in Turkije.

Markar Esayan (AKP)
Selina Doğan (CHP)

De voorgestelde constitutionele veranderingen geven uitvoerende machten aan de president en vicepresident en schaffen de ambt van eerste minister af. Ze verlagen ook de leeftijd van kandidaatschap voor het parlement van 25 tot 18 en verhogen het aantal parlementsleden van 550 naar 600 in overeenstemming met het groeiende bevolkingsaantal van het land.

Leden Grondwettelijk Hof

Het aantal leden van het Grondwettelijk Hof zal ook verminderd worden van 17 naar 15. Dezelfde wet stelt ook voor dat algemene verkiezingen om de vijf jaar gehouden worden, in plaats van de huidige vier jaar en dat de presidentiële verkiezing op dezelfde dag plaatsvindt.

De bevolking van de Armeense gemeenschap bestaat uit 50.000 tot 60.000 mensen, zei Şanlı, eraan toevoegende dat de gemeenschap 33 kerken heeft in Turkije. De voorzitter legde uit dat er 16 Armeense scholen zijn, waarin bijna 3100 Armeense studenten zijn ingeschreven.

Terwijl hij de hedendaagse comfortabele levensstijl voor Armenen in Turkije vergelijkt met het verleden, zei Döner dat de positieve benadering van de AKP naar de Armeense gemeenschap toe haatmisdrijven tegen hun heeft voorkomen.

“Vroeger waren er sommigen die stenen en flessen gooiden naar onze kerken. Vandaag, hebben we niks om ons zorgen om te maken in onze sociale of economische levens”, stelde hij.

Sabah