De Turkse minister van Defensie Akar groet enkele Turkse soldaten die gestationeerd zijn aan de kust van Libië

De machtsstrijd over Libië escaleert verder en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zetten hun lastercampagne tegen Turkije voort.

De laatste zet van de VAE dateert van maandagochtend. Eerst verspreidden ze de leugen dat de Turkse stafchef, generaal Yaşar Güler, was overleden.

Vervolgens zetten ze op zijn Wikipediapagina de foutieve overlijdensdatum.

De manipulatie begon toen oorlogsvliegtuigen, waarschijnlijk van de VAE, de luchtmachtbasis al-Watiya in Libië aanvielen. Turkije heeft het recht om die te gebruiken als een permanente basis.

Na de aanval kwam een heuse campagne op gang op sociale media. Eerst beweerde de tv-zender Sky News Arabia, deels in handen van de VAE, dat Güler bij die aanval was omgekomen.

Na die leugen werd ook Gülers Engelstalige Wikipediapagina gemanipuleerd: er werd de foutieve overlijdensdatum aan toegevoegd met de uitleg dat hij was omgekomen in Libië.

De herovering van al-Watiya in mei door het Libische leger was een keerpunt in het conflict. Daarmee kwam een einde aan de opmars van de opstandige generaal Khalifa Haftar richting Libië, die 14 maanden geduurd heeft.

Nadien begon Haftar zich terug te trekken naar de nieuwe frontlijn, die evenwijdig aan de kust loopt. De Turkse steun was cruciaal voor het Libische leger om Haftars troepen te kunnen verslaan.

VAE manipuleert Wikipedia, verspreidt leugen dat Turks stafchef dood is

Met geavanceerde luchtafweersystemen en droneaanvallen werden de rivaliserende bevoorradingslijnen en de aanvoer van rivaliserende troepen geblokkeerd.

Haftar wordt op zijn beurt vooral gesteund door de VAE, Egypte en Rusland. Tijdens hun opmars naar de hoofdstad vorig jaar, kregen Haftars troepen luchtsteun van Egypte en de VAE.

Volgens de VN heeft Haftars mislukte offensief een humanitaire crisis veroorzaakt, met bijna een miljoen mensen die hulp nodig hebben en bijna een half miljoen binnenlandse vluchtelingen.

Op het moment dat de VAE-oorlogsvliegtuigen zondag de luchtmachtbasis aanvielen, was minister van Defensie Hulusi Akar in Libië, samen met Güler en nog andere hooggeplaatste legerofficieren. Ze bezochten er de Turkse troepen die in het gebied actief zijn.

Het ministerie van Defensie heeft laten weten dat de aanval schade heeft toegebracht aan een deel van de infrastructuur op de luchtmachtbasis, schrijft de krant Habertürk.

De aanval bewijst dat buitenlandse mogendheden, zoals de VAE, voor instabiliteit willen zorgen in de regio.

Naar verluidt heeft de VAE een fortuin uitgegeven om Haftar te steunen, ondanks zijn verliezen. Sinds 2011 geldt een internationaal wapenembargo tegen Libië, maar desondanks zoekt de natie aan de Perzische Golf voortdurend naar manieren om zware, strategische wapens tot bij de troepen van Haftar in Oost-Libië te krijgen. Sinds 2014 probeert Haftar om de regering omver te werpen.

Op 18 november 2019 kwamen acht burgers om en raakten 27 anderen gewond bij een aanval op een koekjesfabriek ten zuiden van Tripoli. Dat liet Human Rights Watch (HRW) eind april weten.

Nog in mei bleek uit een vertrouwelijk VN-rapport dat twee bedrijven uit Dubai westerse huurlingen sturen naar Haftar.

Verder is het ook bekend dat de VAE de oliereserves van Libië gebruikt om financiële steun te genereren voor Haftars troepen.

Bron: Sabah

S.V.R.