De 12.000 jaar oude stad Hasankeyf in het Turkse zuidoosten is op de rand van volledige vernietiging na een beslissing van het Grondwettelijk Hof die de finale toestemming heeft gegeven voor een controversieel damproject, dat de antieke stad onder water zal zetten.
Het hoogste gerechtshof oordeelde dat de kwestie behoorde aan de “discretie van de staat” omdat de bouw van de Ilisu-dam en hydro-elektrische energiecentrale (HES) zaken van “openbaar welzijn” en “buiten de bevoegdheid van het Grondwettelijk Hof” zijn.
Gelegen op de oevers van de Tigrisrivier is de stad Hasankeyf in de zuidoostelijke provincie Batman het huis van een rijke archeologische erfenis die negen beschavingen behelst, inclusief de Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse rijken.
De stad, die een natuurlijk conservatiegebied werd verklaard in 1981, voldoet aan negen van de totaal 10 criteria om een werelderfgoedsite verklaard te worden door de UNESCO.
Opgeslokt door de wateren van de dam
Maar weldra zal het opgeslokt worden door de wateren van de Ilisu-dam, die volgens functionarissen elektriciteit en irrigatie voor de regio zal voorzien.
De dam zal het waterpeil van de Tigrisrivier met 60 meter doen stijgen en de antieke stad en nabije dorpen onderdompelen, inclusief onbeweegbare historische artefacten.
De kwestie werd voor het Grondwettelijk Hof gebracht door de “Hasankeyfi Yasatma Girisimi” (het initiatief om Hasankeyf levend te houden), een beweging opgericht in 2006 om campagne te voeren tegen het project van de Ilisu-dam. Maar met de beslissing van het hoge gerechtshof wordt de finale toestemming voor de bouw van de dam gegeven en zal de antieke stad weldra verdwijnen.