Bloemen uit Antalya fleuren huizen op in Europa en Rusland

Voor de kerst- en nieuwjaarsfeesten exporteerde de snijbloemenindustrie van de stad Antalya, aan de Middellandse Zee, zo’n 70.000 bloemen naar 27 Europese landen en Rusland. Dat zegt de directeur van een lokale exportvereniging.

Vooral anjers worden verkocht, naast gerbera, ronanculus en groene vulling voor bloemstukken. Dat leverde zo’n 6.2 miljoen euro op, volgens İsmail Yılmaz, voorzitter van de Exportvereniging van Sierplanten en -Producten van Centraal-Anatolië (OAİB).

Antalya

Op 1 december is de eerste lading per schip vertrokken en inmiddels zijn alle bloemen voor Kerstmis verscheept, zei Yılmaz vorige week donderdag in een interview met het persagentschap Demirören (DHA).

“Nu vertrekken er geen schepen meer. We sturen enkel nog bloemen per vliegtuig naar plaatsen die om extra voorraad hadden gevraagd. Vooral de anjers zijn populair in veel Europese landen, in het bijzonder in Nederland, het VK en Duitsland.”

De anjers zijn hun beste handelsmerk, zegt hij. “90% van de snijbloemen die we uitvoeren zijn anjers. Helaas is onze export momenteel heel afhankelijk van de anjers, omdat er geen andere soort bloemen is die we hier in de omgeving op zo’n hoog niveau kunnen produceren. Omdat Kerstmis geassocieerd wordt met de kleur rood is de vraag naar rode bloemen erg hoog. Maar ook witte, paarse en kastanjebruine bloemen doen het goed.”

İsmail Yılmaz

Bloemen nemen een centrale plaats in op de feesten in Europa en het Oostblok, zegt Yılmaz. Mensen geven elkaar bloemen bij haast elke gelegenheid. “Jaarlijks worden er in de wereld voor 18.8 miljard euro bloemen verkocht. 12.5 miljard euro daarvan is geconcentreerd in 16 Europese landen. De bloemencultuur is heel sterk aanwezig in de ontwikkelde landen. In Europa wordt voor ongeveer 80 euro aan bloemen geconsumeerd per persoon per jaar, terwijl wij blijven hangen rond de 4 euro.”

Ook op de binnenlandse markt is er een zekere interesse omwille van Oudejaarsavond, maar die vraag valt in het niets in vergelijking met de exportcijfers. In Turkije werken zo’n 30.000 mensen, waaronder 20.000 vrouwen, in de bloemenindustrie. 300.000 anderen werken onrechtstreeks voor de sector. Er wordt bijna 500 hectare land gebruikt voor de bloementeelt.

Ook Bilgesu Çandır, één van de medewerkers van Flash Tarım, zegt dat alle zendingen voor Kerstmis naar Europa ondertussen vertrokken zijn. Ze werken nog door aan boeketten voor de binnenlandse markt, want ondanks de economische crisis is de verkoop van bloemen toch met 40% gestegen, zegt ze.

Ook Çandır zegt dat anjers, en rode bloemen in het algemeen, het meest geliefd zijn voor de kerst- en nieuwjaarsfeesten. Maar ook naar kokina’s, die op de binnenlandse markt bekendstaan als ‘kerstbloemen’, is veel vraag.

“Veel mensen doen een wens als ze kokina’s kopen. Het bijgeloof wil namelijk dat al je wensen uitkomen als de bloemen langzaam drogen zonder hun kleur te verliezen. Daarom kunnen we zo veel kokina’s leveren aan bloemenliefhebbers en supermarkten. Het is een oude traditie in Turkije.”

Bron: Sabah

S.V.R.