Interpol heeft Turkije uit zijn database verwijderd nadat Ankara een lijst met 60.000 personen uploadde, die verdacht worden van banden met de Gülenistische Terreurorganisatie (FETÖ), zoals die door de Turkse aanklagers genoemd wordt. Dat meldt dagblad Karar.
De beslissing om de toegang van Turkije tot de database van gezochte personen op te schorten kwam na de poging tot staatsgreep van juli 2016.
Volgens het dagblad heeft Turkije de namen van verdachte leden van FETÖ, die door velen verdacht worden van de verijdelde coup, geüpload, nadat ze naar het buitenland gevlucht waren.
Vertrouwenskwestie
Interpol zei naar verluidt dat het om ‘een vertrouwenskwestie’ ging. Volgens bronnen is de toegang tot de database al bijna een jaar geblokkeerd, ondanks protesten uit Turkije, die zeggen dat het nu gemakkelijker is om in Europa en de Verenigde Staten te reizen voor aanhangers van de in de VS gevestigde islamitische predikant Fethullah Gülen.
Gezochte coupverdachten
Zonder een melding van Interpol kunnen de gezochte coupverdachten hun huidige paspoorten gebruiken. De Interpol-database bevat paspoortinformatie van gezochte personen en stelt landen in staat om verdachten vast te houden nadat hun paspoortnummers in het systeem zijn vastgesteld. Door de beslissing van Interpol worden de paspoortnummers van verdachte Gülenisten niet meer getoond.
Turkse autoriteiten
Volgens het rapport van Karar hebben de Turkse autoriteiten aan de secretaris-generaal van Interpol duidelijk gemaakt dat de namen niet willekeurig werden gekozen, dat er gerechtelijke onderzoeken werden ingesteld naar duizenden verdachte FETÖ-leden en dat de namen na jarenlange juridische onderzoeken werden vastgesteld.
Gevlucht naar het buitenland
Veel Gülenistische verdachten zijn naar het buitenland gevlucht na de poging tot staatsgreep, waaronder de aanklagers Zekeriya Öz, Fikret Seçen en Celal Kara.
Er zijn NAVO-soldaten, politieagenten en ambtenaren onder de personen die door aanklagers in Turkije worden gezocht.