Een internationale organisatie is van plan om de gemeenschappelijke problemen aan te pakken waarmee Turken in Europa te maken hebben tijdens een driedaagse workshop in de Turkse hoofdstad Ankara.
De Unie van Internationale Democraten (UID), een niet-gouvernementele Europese Turkse organisatie, zal van woensdag tot zaterdag een bijeenkomst houden in het district Kızılcahamam van Ankara.
De workshop, georganiseerd door de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK Partij) van Turkije, zal presentaties en open paneldiscussies omvatten over oplossingen voor de problemen waarmee de Turkse gemeenschap in het buitenland wordt geconfronteerd in zo’n 10 hoofdstukken.
UID-voorzitter Kenan Aslan zal naar verwachting de workshop openen en de afsluitende toespraak houden.
Deelnemers zullen onder meer zijn minister van Familie en Sociale Diensten Mahinur Özdemir Göktaş, minister van Arbeid en Sociale Zekerheid Vedat Işıkhan en andere functionarissen.
De UID-delegatie wordt ook verwacht een ontmoeting te hebben met president Recep Tayyip Erdoğan, die aandacht zal schenken aan hun verzoeken om actie te ondernemen met betrekking tot de genoemde problemen.
De UID werd opgericht in Keulen in 2004, oorspronkelijk onder de naam Unie van Europese Turkse Democraten (UETD), en hernoemde zich later tot UID om te voldoen aan de groeiende wereldwijde vraag.
De groep hield zijn zesde gewone algemene vergadering in Bosnië-Herzegovina in mei 2018 en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldorganisatie.
Het stelt zijn belangrijkste doel als “het versterken van de relaties tussen Turken en zuster gemeenschappen op wereldschaal en het vestigen van nauwere economische, sociale en culturele relaties”.
10 problemen in de diaspora
Deze week zal de workshop ingaan op gemeenschappelijke problemen die de Turkse diaspora bedreigen in 10 hoofdstukken, namelijk:
“Strijd tegen racisme, islamofobie en antisemitisme; ondersteuning van jongeren van immigrantenachtergrond; verstedelijking en integratie; het recht op dubbele nationaliteit; erkenning van de islam als officiële religie; het recht om te stemmen bij lokale verkiezingen; stimulering van deelname van de immigranten aan de samenleving; multiculturalisme in overheidsinstellingen en overheidsinstanties en meertalig onderwijs”.
De meeste van de ongeveer 6,5 miljoen Turken buiten Turkije wonen grotendeels in West-Europese landen, met meer dan 3,5 miljoen in Duitsland en nog eens een miljoen in Frankrijk.
Dreigingen
De gemeenschap klaagt vaak over anti-moslim- en anti-Turkse dreigingen en aanvallen op Turkse diplomatieke missies, huizen en winkels, evenals plaatsen van aanbidding en sociale bijeenkomsten. Zo vonden er vorig jaar alleen al meer dan 500 aanvallen plaats waarbij koranverbrandingen waren betrokken in West-Europa, volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Nog maar een maand geleden werden vier Bulgaarse burgers van Turkse afkomst gedood bij een brandstichting in de Duitse stad Solingen, een spiegelbeeld van een soortgelijk incident in 1993 toen negen Turken werden gedood bij een brand door extreemrechtse neo-nazi-extremisten, weer in Solingen.
Bron: Sabah