Turkije klaagt verbranding Turkse vlag in Griekenland aan

Griekse autoriteiten “zweepten het volk op en lieten toe dat Turkse vlag werd verbrand” omwille van Hagia Sophia, zegt Turks ministerie van Buitenlandse Zaken

De Griekse autoriteiten “hebben het volk opgezweept en lieten toe dat een Turkse vlag werd verbrand in Thessaloniki” omwille van de heropening van de Hagia Sophia in Istanbul als moskee.

Dat heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag gezegd.

“We veroordelen scherp de vijandige uitspraken van Griekse regerings- en parlementsleden. Zij zweepten de publieke opinie op en lieten toe dat onze glorieuze vlag werd verbrand in Thessaloniki.”

Dat zei woordvoerder Hami Aksoy van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht.

Volgens Aksoy toont Griekenland hiermee nog maar eens aan dat het vijandig staat tegenover Turkije en de islam, vermomd als een reactie op de heropening van de Hagia Sophia als moskee.

Verwende kinderen

“De verwende kinderen van Europa” die niet kunnen aanvaarden dat het iconische gebouw weer een moskee wordt, kregen weer eens een woedeaanval, in de woorden van Aksoy.

“Deze racistische zielen, die niet de nodige lessen geleerd hebben van de geschiedenis, degenen die onze glorieuze vlag met voeten treden, zouden eens moeten terugdenken aan hoe het hen vergaan is in de Egeïsche regio.”

“Het wordt tijd dat Griekenland ontwaakt uit de Byzantijnse droom waar ze 567 jaar in geleefd heeft, en het land moet maar eens af geraken van haar frustraties,” dixit Aksoy.

Er zijn vonnissen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens waarin Griekenland veroordeeld wordt voor het onderdrukken van de Turkse moslimminderheid, zegt Aksoy.

Enige Europese land zonder moskee

Griekenland is trouwens het enige Europese land zonder moskee in de hoofdstad, en op haar grondgebied zijn verschillende moskeeën afgebroken.

Aksoy benadrukte dat de Hagia Sophia werd heropend als moskee in overeenstemming met de wil van de Turkse natie.

De Hagia Sophia behoort toe aan Turkije, net als al het andere cultureel erfgoed op ons grondgebied, zegt Aksoy. “…Het zal altijd ons bezit blijven en we zullen het altijd beschermen.”

Verder benadrukt hij dat de heropening van de Hagia Sophia gebeurt met respect voor de conventie van de UNESCO over de bescherming van het cultureel en natuurlijk werelderfgoed uit 1972.

“Geen enkel land moet aan Turkije uitleggen hoe het haar nationale soevereiniteit moet uitoefenen.”

“De Grote Hagia Sophia zal steeds open blijven voor iedereen, conform het engagement van Turkije en haar traditie van tolerantie voor alle religieuze rechten en vrijheden. Het is dan ook een heiligdom van de Islam, dé religie van de vrede die voor alle andere religies open staat.”

De Hagia Sophia deed eerst 916 jaar lang dienst als kerk, tot aan de verovering van Istanbul. Daarna was het bijna 500 jaar, van 1453 tot 1934, een moskee. De voorbije 86 jaar was het een museum.

Het is één van de meest bezochte historische gebouwen in Istanbul, populair bij toeristen uit binnen- en buitenland. In 1985, toen het een museum was, werd het toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Op 10 juli verklaarde een Turkse rechtbank het ministerieel besluit uit 1934, waardoor het gebouw een museum werd, nietig. Daardoor werd de weg geëffend om het gebouw na 86 jaar weer als moskee in gebruik te nemen.

Gisteren werd het eerste gebed gehouden sinds de officiële heropening.

Bron: AA

S.V.R.