De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei dat hij Russische oligarchen in zijn land zou verwelkomen als toeristen en investeerders, zolang zakelijke transacties maar binnen de grenzen van het internationale recht zouden blijven.
Turkije stond deze week in het middelpunt van de belangstelling door de aankomst van twee superjachten van miljoenen dollars, die naar verluidt eigendom zijn van de Russische oligarch Roman Abramovich.
Met elk een geschatte waarde van 600 miljoen dollar of meer, zou Abramovich 1,2 miljard dollar in het niet-EU-land hebben gestald, in een poging om zijn activa buiten het bereik te brengen van de Amerikaanse, Britse en EU-regeringen.
Turkije zei dat het een legitieme zet is – zolang de jachten buiten de territoriale wateren van de sanctionerende landen blijven, die zich 12 zeemijl vanaf de kustlijn uitstrekken.
In een gesprek met Hadley Gamble van CNBC op het Doha Forum in Qatar zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu dat elke activiteit legaal moet zijn.
A group of Ukrainians on a small boat tries to block Solaris, a yacht belonging to Russian oligarch Roman Abramovich, from docking in Bodrum, Turkey, on March 21.
Photo: Irina Demiroglu/Facebook. pic.twitter.com/LyC8fjpdb9
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 21, 2022
“Wij voeren door de VN goedgekeurde sancties uit, dus als Russische burgers Turkije willen bezoeken, kunnen ze dat natuurlijk doen. Nu komen Russen Turkije bezoeken, dat is geen probleem,” zei hij.
Op de vraag of dit ook gold voor investeringen en het zakenleven, antwoordde Cavusoglu: “Als u bedoelt dat deze oligarchen zaken kunnen doen in Turkije, dan zal ik dat natuurlijk overwegen, als het legaal is en niet in strijd met het internationale recht.
Bemiddelaar
Turkije heeft de invasie van Rusland in Oekraïne scherp bekritiseerd, maar is principieel tegen sancties die door zijn NAVO-bondgenoten worden opgelegd.
Gezien zijn diplomatieke en economische banden met Rusland, vooral wat de invoer van Russisch gas betreft, en zijn soms wankele relatie met westerse partners, zal dat waarschijnlijk niet snel veranderen.
Turkije heeft zich gepositioneerd als een neutrale en gewaardeerde bemiddelaar in de besprekingen tussen Rusland en Oekraïne, waarbij de Nederlandse premier Mark Rutte het land onlangs prees omdat het “alles doet wat het kan doen”.
Dat heeft van Turkije een favoriete bestemming gemaakt voor Russen die hun rijkdom willen behouden en investeringen willen doen in een steeds onherbergzamere wereldmarkt.
Turkije heeft in de loop der jaren nauwe banden met Rusland gesmeed op gebieden als defensie, energie en handel, en het land is ook afhankelijk van het toerisme uit het land.
Maar Ankara heeft ook drones verkocht aan Kiev, wat Moskou tot woede heeft gebracht.
Bron: Turkse media