Turkse wetenschappers hebben een ecologische studie afgerond van het Saldameer, waarvan de structuur door de NASA wordt vergeleken met die van Mars.
De studie moet vergelijkende gegevens opleveren voor missies om mogelijke tekenen van leven op de Rode Planeet te onderzoeken
Het Saldameer wordt ook wel “de Malediven van Turkije” genoemd met zijn ongerepte blauwe water en kust, maar wetenschappers hopen dat het meer meer meer dan schoonheid te bieden heeft.
Onderzoekers van de Technische Universiteit van Istanbul (ITÜ) hebben onlangs een door het Ministerie van Milieu, Stedenbouw en Klimaatverandering gesteunde studie afgerond in het meer in de westelijke provincie Burdur.
Het onderzoek naar de microbiële biologie van het Saldameer is bedoeld om meer licht te werpen op de overeenkomsten tussen het meer en iets dat letterlijk werelden ver weg is: Mars.
De studie zal als referentie dienen voor toekomstige studies van monsters die door NASA-missies van Mars zijn meegebracht.
Het meer met een speciale beschermingsstatus is een populaire bestemming, maar kreeg wereldwijde bekendheid toen de NASA de foto’s ervan op haar sociale media-account deelde en ze vergeleek met de Jezero-krater op Mars die vorig jaar door haar Perseverance Rover werd gestuurd.
Het Saldameer is een van de plaatsen in Turkije die door de klimaatcrisis met droogte worden bedreigd.
De toenemende populariteit van het meer doet ook vragen rijzen over de negatieve gevolgen van menselijke activiteiten voor het meer.
De autoriteiten hebben de toegang tot sommige plaatsen in en rond het meer beperkt en proberen het aantal bezoekers (meer dan 1 miljoen per jaar) te beperken.
Lichtere sedimenten rond het Saldameer worden ook gezien als de sleutel voor het zoeken naar bewijs voor leven in de krater, waar zo’n 3,5 miljard jaar geleden waarschijnlijk een rivierdelta lag.
Het meer op aarde behoort ook tot de plaatsen met het oudst bekende gefossiliseerde leven, microben in water.
Bron: Sabah