De Turkse tv-serie ‘Hercai’ heeft de laatste tijd veel aandacht gekregen. In maart 2019 ging de serie in première op de Turkse zender ATV.
Eén van haar meest recente bewonderaars is de Amerikaanse auteur en psychologe Patti Feuereisen. Volgens Feuereisen is ‘Hercai’ méér dan gewoon een ontspannende tv-show: het geeft een diep inzicht in de menselijke psychologie.
“Het acteerwerk is geweldig en de chemie van de liefde wordt soms wat overdreven in beeld gebracht,” schrijft Feuereisen in een recensie voor North America Ten.
Dat is een sociale mediaplatform dat het Engelstalige publiek in contact wil brengen met Turkse entertainment, kunst en cultuur.
Feuereisen legt uit dat het scenario van ‘Hercai’ geschreven werd door een ongelofelijke cast van vrouwelijke schrijvers. Dat geeft de serie een uniek perspectief op het leven, de liefde en relaties.
“Wat mij aantrekt, zijn de vrouwelijke scenarioschrijvers, die hun vrouwelijke personages meer diepte en complexiteit geven dan ik ooit heb gezien. En daarnaast zijn er de hetero mannelijke personages die deze vrouwen appreciëren en van hen houden.”
De eerste aflevering van ‘Hercai’, met als ontwerper en producer Banu Akdeniz, werd uitgezonden op 15 maart 2019. Sindsdien werden alle afleveringen steeds warm onthaald door het publiek.
“Miran zint op wraak voor de dood van zijn ouders. Daarom wil hij met Reyyan trouwen, wiens familie voor hun dood verantwoordelijk is. Maar onverwacht wordt hij verliefd op haar. Zal dat het plan veranderen?” lezen we in de samenvatting op de website van de Internationale Filmdatabank (IMDB).
‘Hercai’ vergelijkt en exploreert de thema’s liefde, verdriet en moederschap, gewoonlijk in de vorm van karakters die deze thema’s belichamen. Eén van de beste voorbeelden van tegengestelden die met elkaar in conflict komen, is te vinden in Mirans grootmoeders.
“Beiden hebben een kind verloren en zijn door het leven zwaar op de proef gesteld,” aldus Feuereisen, die de manier schetst waarop deze personages, met eenzelfde achtergrond, geanalyseerd worden.
“Maar de ene is een boosaardige sociopaat, terwijl de andere de belichaming is van onvoorwaardelijke liefde en warmte.”
Verder is Feuereisen vol lof over de cast van de serie. “De vrouwelijke scenarioschrijvers en acteurs laten een intense diepte van emoties zien.”
‘Hercai’ laat het perspectief van Miran en Reyyan zien. Het publiek krijgt een versie voorgeschoteld van de personages, relaties en gebeurtenissen gezien vanuit hun standpunt.
De serie speelt zich af in het district Midyat, in de provincie Mardin in het zuidoosten van Turkije. Het wel en wee van de relatie tussen Miran en Reyyan wordt in beeld gebracht. Hun relatie is doortrokken met de verborgen bedoelingen van Miran, die uit is op wraak, terwijl Reyyans gevoelens voor hem puur en onschuldig zijn. In de loop van het verhaal komt hun liefde tot bloei, maar na hun huwelijk breekt Miran Reyyans hart.
“Hier begint Mirans wraak. De onverwachte wreedheid zet aan tot een studie van het Stockholmsyndroom en de narcistische persoonlijkheidsstoornis,” aldus Feuereisen.
Volgens Feuereisen nopen de relaties in de serie, in het bijzonder die tussen Miran en zijn grootmoeder langs vaderskant, tot een diepere analyse. Zij suggereert dat we in die relatie het Stockholmsyndroom aan het werk zien. Miran is daardoor verlamd, tot hij zich van haar distantieert en verandert met de hulp van Reyyan.
Zo’n geslaagde en genuanceerde karakterisering van dat soort psychologische concepten en stoornissen maakt van de serie een unieke visualisatie van het concept scheiding-individualisering, denkt Feuereisen. Ze kijkt alvast uit naar de komende seizoenen van de reeks.
“In het verdere verloop van het verhaal zal Miran erin slagen om zijn scheiding-individualisering te voltrekken. Stilaan zal hij daardoor anderen kunnen toelaten in zijn hart. We blijven het verhaal gefascineerd volgen om te zien hoe helend het loslaten werkt en hoe een nieuwe, hoopvolle toekomst zich voor hem ontvouwt.”
Het derde seizoen van ‘Hercai’ is van start gegaan op 18 september.