De Turks-Amerikaanse betrekkingen stonden in de afgelopen 50 jaar nog nooit zo onder druk. De relatie tussen beide landen is de afgelopen jaren ook een zeer controversieel onderwerp geworden.

Zijn de betrekkingen verslechterd door de meest recente ontwikkelingen of zijn er veel diepere structurele verschillen? Professor Michael A. Reynolds, docent aan de afdeling Near Eastern Studies van Princeton University, benadrukte dat de crisis tussen de twee landen veel dieper ligt dan de opsluiting van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson.

“De recente ontwikkelingen tonen aan dat het probleem structureel is,” haalde Reynolds aan. “Washington hoopt de Turken een lesje te kunnen leren en hen te doen gehoorzamen. Echter beseffen ze niet dat als ze Turkije in een diepe economische crisis duwen, de rest van de wereld ook kopje onder zou kunnen gaan, inclusief Amerika.”

Onverenigbaar met de principes van een coalitie

Reynolds wees erop dat de regering in Washington ongevoelig is voor de zorgen van Turkije. Hij verklaarde dat de Amerikaanse samenwerking met de YPG in Syrië, onverenigbaar is met de principes van een coalitie.

Reynolds stoort zich ook aan het feit dat terreurleider Fetullah Gülen vrij spel krijgt in de VS en wordt afgebeeld als een “religieuze leider die verblijft in Amerika”.

Hoogleraar 

Reynolds is hoogleraar Near Eastern Studies aan Princeton University en lid van het Foreign Policy instituut voor het Midden-Oosten. Hij verwierf naamsbekendheid door een artikel dat hij schreef over Fetullah Gülen genaamd: “Damaging Democracy: De VS, Fetullah Gülen en de omwenteling in Turkije”.

Reynolds schreef dat Washington de democratie niet bevordert door Gülen bescherming en onderdak te verlenen. Ook bekritiseerde hij de lakse houding van de V.S. tegenover de mislukte couppoging die werd gepleegd door FETÖ. “Het is toch wel een grote ironie – of tragedie – dat de Verenigde Staten de belangrijkste democratie in het Midden-Oosten hebben helpen ondermijnen en verzwakken,” klonk het in het artikel.

Verder beschuldigde hij de Amerikaanse politici van nalatigheid omdat zij de activiteiten van Gülen niet grondiger hebben onderzocht en gecontroleerd voor en tijdens zijn verblijf in de VS.

Sabah

O.A.