De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo waarschuwt Turkije om geen verdere installaties van de Chinese telecomgigant Huawei op haar grondgebied toe te laten.

Volgens hem zal dat de militaire samenwerking tussen de twee NAVO-lidstaten in de weg staan. De VS gelooft namelijk dat de apparatuur van Huawei Technologies gebruikt kan worden voor spionage.

Als Turkije steeds meer gebruik gaat maken van de diensten van Huawei en andere Chinese bedrijven, kan de militaire samenwerking tussen Washington en Ankara daaronder lijden. Dat heeft Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gezegd.

“Ze maken het moeilijker,” zegt hij in een interview met de Washington Examiner. “Op dit moment is er in Turkije een aanzienlijke hoeveelheid data in handen van de Chinese Communistische Partij. Daarom moeten we steeds voorzichtiger zijn.”

De voorbije jaren heeft Huawei zich ontpopt tot een zwaargewicht in de Turkse telecomsector.

Volgens Washington is Huawei in handen van de Chinese staat en wordt het gebruikt voor spionage. Vanaf 15 september gelden er nieuwe regels, waardoor het voor Amerikaanse bedrijven verboden is om samen te werken met Huawei. Uiteraard ontkent Huawei zelf dat het een risico voor de nationale veiligheid vormt.

“We moeten onze netwerken goed beveiligen, zowel onze defensienetwerken als onze veiligheidsnetwerken. Maar als de Chinese netwerken actiever worden in Turkije of waar dan ook, dan hebben niet alleen de militaire en veiligheidsnetwerken daar last van. We zullen ook de Amerikaanse data goed moeten beschermen.”

Volgens Pompeo probeert China “een monopoliepositie te verwerven met behulp van zulke staatsbedrijven,” om greep te krijgen op andere landen.

“En het resultaat is dat de bevolking van die landen er slechter aan toe zal zijn … En dat geldt niet alleen voor Zuidoost-Azië en Turkije, maar ook voor de VS zelf.”

Eerder dit jaar tekende de Turkse telecomoperator Turkcell een akkoord met Huawei, waardoor ze hun infrastructuur voor mobiele applicaties mogen gebruiken. Turkcell is de eerste provider buiten China die dit doet.

Bron: Hürriyet

S.V.R.