De vooruitzichten voor het Turkse bankwezen zijn negatief vanwege de risico’s die verbonden zijn aan financiering en de kwaliteit van de activa, verklaarde ratingbureau Moody’s.

Het werkklimaat voor Turkse banken zal ook een uitdaging blijven als gevolg van een combinatie van factoren, waaronder vertragende economische groei, ineffectief monetair beleid, valuta-depreciatie en hoge werkloosheid, zei Moody’s in een rapport dat op 15 mei werd gepubliceerd.

Vraag naar leningen

“Deze factoren zullen de vraag naar leningen doen afnemen en het vermogen van kredietnemers om hun schuld af te lossen onder druk zetten. Moody’s voorspelt dat de bbp-groei van Turkije zal vertragen van 7% vorig jaar tot 4% in 2018 en 3,5% in 2019,” aldus het verslag.

Moody’s merkte op dat het risico van een externe schok voor Turkije weliswaar nog steeds vrij gering is, maar toch is toegenomen. “Dit maakt het banksysteem vatbaarder voor een verlies van beleggersvertrouwen,” klonk het.

Verslechteren

“De kwaliteit van de activa van de banken zal waarschijnlijk verslechteren als gevolg van de moeilijke operationele omgeving, de financiële moeilijkheden van een aantal grote kredietnemers en de verzwakking van de bouwsector. De probleemleningen zullen in 2018 waarschijnlijk stijgen van 3 tot ongeveer 4 procent. Toch zou het kapitaalniveau toereikend moeten blijven, ook al blijft de Turkse lira depreciëren en ligt de kredietgroei boven de interne kapitaalproductie,” tot zover het rapport.

Hurriyet

A.O.