De hoogste generaal van de Verenigde Staten noemde de Turkse plannen om het S-400 luchtafweersysteem van Rusland te kopen een “lastige kwestie”. Hij benadrukte dat het bondgenootschap van Washington met Ankara iets is dat hij voor de lange termijn wil veiligstellen.
“Deze kwestie van de S-400 is een lastige kwestie en wij hebben een moeilijke situatie,” zei generaal Joseph Dunford.
“Ik denk dat de uitvoerende tak en de wetgevende tak van onze overheid het moeilijk zullen hebben om de aanwezigheid van de S-400 en de meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen die we hebben, de F-35, met elkaar te verzoenen. En zo is ons standpunt zeer duidelijk gemaakt aan Turkije en we hopen dat we hier een uitweg kunnen vinden. Maar het is een moeilijke kwestie.”
Na langdurige inspanningen om luchtverdedigingssystemen van de VS aan te schaffen zonder succes besloot Ankara in 2017 om het Russische S-400 luchtverdedigingssysteem aan te schaffen.
Ankara is ook van plan om 100 F-35 gevechtsvliegtuigen aan te schaffen van de VS en haar piloten trainen momenteel op het wapenplatform van de Luke Air Force Base in Arizona.
Turkse firma’s leveren het F-35 programma met belangrijke componenten, waaronder cascostructuren, assemblages en de rompen.
Washington heeft gewaarschuwd dat het S-400 systeem heimelijk belangrijke informatie zou kunnen verkrijgen over de geavanceerde gevechtsvliegtuigen, inclusief hun detectiebereik, die vervolgens aan Rusland kan worden doorgegeven.
Turkije is een bondgenoot en een zeer belangrijke bondgenoot
“Turkije is een bondgenoot en een zeer belangrijke bondgenoot en we hebben veel meer overeenstemmingen dan afwijkingen. Als we kijken naar vijf, tien jaar later, wil ik er zeker van zijn dat onze Turkse bondgenoten dicht bij ons staan.”
“En ik heb heel hard gewerkt aan die relatie. Tot nu toe heb ik, sinds ik voorzitter ben, twaalf bezoeken aan Turkije gebracht. Ik ben er niet zeker van dat ik zelfs al zo vaak op een andere plek ben geweest,” zei Dunford.
Turkije sloot zich aan bij de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) in 1952 en werd zo een militaire bondgenoot van de VS.