Volgens auteur en econoom John Perkins is er geen twijfel over mogelijk dat “een economie in ontwikkeling” als Turkije het doelwit is van zogenaamde economische huurmoordenaars. Perkins is bekend van zijn boek ‘Bekentenissen van een economische huurmoordenaar’.

Hij deed die uitspraak in een interview met Anadolu Agency, en voegde eraan toe dat dit soort ‘huurmoordenaars’ vandaag de dag niet langer enkel voor de VS werken, maar ook voor andere regeringen.

Perkins onderstreepte dat de hiërarchie binnen de financiële wereld bepaald wordt door de belangen van de machtigste staten. Zij zouden de rivaliteit tussen de andere landen in de hand werken, en daar zelf de financiële vruchten van plukken.

Enorme winsten uit belastingen

“Zij zetten het ene land tegen het andere op, en boeken daardoor enorme winsten uit belastingen, en verzekeren zich van hoge lonen en gunstige arbeidsvoorwaarden voor hun eigen werknemers. Bovendien weten ze zo een hele hoop andere voordelen uit de brand te slepen voor hun eigen bedrijven, maar met nefaste gevolgen voor de bevolking van de geviseerde landen.”

Andere opties

In hetzelfde interview met Anadolu Agency raadt de 73-jarige econoom Turkije aan om niet te veel te vertrouwen op het Internationaal Muntfonds (IMF). Volgens hem heeft het land vele andere opties, waaronder Qatar.

Landen als Turkije zouden handig gebruik kunnen maken van dit soort opportuniteiten om tweedracht te zaaien tussen financiële instellingen in China, de VS en de Golfregio.

“Landen als Turkije moeten absoluut onderhandelen met Rusland, China, landen uit de Golf, enz. Ik denk niet dat ze per se allianties moeten vormen, maar ze zouden de macht van die landen kunnen gebruiken om regelingen te treffen met de economische machthebbers die veel gunstiger uitvallen voor de eigen bevolking,” aldus Perkins.

Al het mogelijke doen

“Turkije moet al het mogelijke doen om te voorkomen dat zijn buitenlandse schuld verder toeneemt,” voegde hij eraan toe.

Over het beleid inzake internationale handel van de Amerikaanse president Donald Trump zei Perkins dat het een bedreiging vormt voor de toekomst van de wereldeconomie.

“Trump lijkt erop uit te zijn om de internationale relaties en bij uitbreiding de hele wereldeconomie op zijn kop te zetten,” aldus Perkins, die benadrukt dat het beleid van Trump extreem gevaarlijk is voor de hele wereld, inclusief voor Amerika zelf.

Verstandhouding tussen Turkije en de VS

De verstandhouding tussen Turkije en de VS zakte naar een nooit eerder gezien dieptepunt nadat Washington besloot om sancties uit te vaardigen tegen minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en minister van Justitie Abdulhamit Gül. De VS ging hiertoe over naar aanleiding van de arrestatie van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson, die door Ankara wordt beschuldigd van terrorisme.

Sindsdien probeert Ankara de Amerikaanse machthebbers te overtuigen om het gezond verstand te laten zegevieren en de zaak via diplomatieke weg op te lossen.

Sabah

S.V.R.