Biden niet akkoord met Turkse rol in Azeri-Armeens conflict

Amerikaans presidentskandidaat Joe Biden roept Turkije op om zich buiten het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië te houden. Dat conflict laaide op 27 september opnieuw op en wordt gezien als mogelijk de ergste uitbraak van geweld sinds 2016.

Bij de gevechten, hoofdzakelijk in het officieel Azerbeidzjaanse Nagorno-Karabach, hebben beide partijen al militaire en burgerslachtoffers gemeld.

Bovendien tweette Biden dat zijn tegenstander Donald Trump een poging zou moeten doen om de situatie in de Kaukasus vreedzaam op te lossen.

“Nu er aan beide kanten steeds meer slachtoffers vallen, moet Trump onmiddellijk samenzitten met de leiders van Armenië en Azerbeidzjan.”

Over Turkije verschillen beide presidentskandidaten van mening. De twee hadden trouwens hun eerste debat op 29 september. Biden vindt niet dat Turkije of andere partijen zich militair moeten moeien in Nagorno-Karabach.

Het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië ontstond aan het einde van de Sovjetperiode. Hoewel de internationale gemeenschap Nagorno-Karabach erkent als Azerbeidzjaans gebied, staat het sinds 1994 onder controle van etnische Armeniërs.

De voormalige Sovjetrepublieken hebben elkaar sindsdien regelmatig aangevallen. Daarbij krijgt Azerbeidzjan de steun van Turkije, waarmee in taal en geschiedenis een broederband bestaat.

Vredesonderhandelingen

Op 29 september drongen de VS en Rusland erop aan dat de strijdende partijen vredesonderhandelingen zouden starten, maar daar werd niet op ingegaan. Door het conflict zijn volgens Reuters al tientallen slachtoffers gevallen.

Het meningsverschil over Turkije is in de VS een verkiezingspunt geworden. Bijna een jaar geleden trok Trump de Amerikaanse troepen uit het Noordoosten van Syrië terug naar aanleiding van het geplande Turkse offensief tegen de YPG/PKK.

Goede band

Biden noemt president Recep Tayyip Erdogan dan weer een autocraat, terwijl Trump zichtbaar een relatief goede band heeft met de Turkse leider. Bovendien heeft Trump zakelijke belangen in Turkije, met name in Istanboel waar Trump Towers staan. Ook andere democraten hebben kritiek op de relatie tussen Trump en zijn Turkse collega.

Nancy Pelosi

Vorige week werd Trump gevraagd wat hij zou doen als hij begin november de verkiezingen verliest, waarop de president kritiek leverde op het stemmen via post. Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vergeleek de houding van Trump met die van Erdogan toen Trump suggereerde dat hij zich niet bij een eventuele nederlaag zou neerleggen.

“Hij bewondert Erdogan en iedereen die erin slaagt langer aan de macht te blijven dan voorzien”, zei ze op 24 september. Een dag later beschuldigde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken haar ervan onwetend te zijn.

“Het is zorgwekkend voor de Amerikaanse democratie dat u parlementsvoorzitter bent. U moet de wil van het Turkse volk respecteren”, tweette hij in een bericht waarin hij ook de Amerikaanse president vermeldde.

K.L.

(Bron: Al-Monitor)