Joe Biden is ‘schaakmat’ en kan niet op tegen ‘schaker van wereldklasse’ Erdoğan, zegt Trump

Joe Biden, voormalig vicepresident en huidig presidentskandidaat voor de Democraten, is “schaakmat gezet” en kan niet op tegen de “schaakspelers van wereldklasse, met Erdoğan op kop.” Dat heeft Amerikaans president Donald Trump gezegd.

“Laat ons eerlijk zijn, Joe staat schaakmat,” zei Trump in een interview op ‘Fox & Friends.’

“Je hebt te maken met mensen die heel scherp staan. De leiders van deze landen zijn schakers van wereldklasse. Ik ken ze allemaal. We kunnen het met hen allemaal goed vinden, ook met Erdoğan van Turkije. Je bent niets met een kerel die niet weet waar hij aan toe is. Je hebt niets aan een kerel die bang is om zijn terrein te verlaten omdat hij niet meer weet wat te zeggen.”

“En trouwens, zelfs op zijn best was hij niet supergoed,” aldus Trump.

Biden is in de spotlights komen te staan toen hij onlangs een aantal controversiële uitspraken deed over Turkije.

Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden: ‘We gaan Erdogan verslaan op deze manier’

In een videoclip, die viraal ging, zei hij dat hij graag een regimewissel zou zien in Turkije. Hij wil daarbij de “Turkse oppositieleiders” steunen om Erdoğan bij de verkiezingen van 2023 van de macht te verdrijven.

“We kunnen die elementen van het Turkse establishment steunen die nog steeds bestaan, zodat zij sterker in hun schoenen staan en uiteindelijk Erdoğan kunnen verslaan. Niet door een staatsgreep, niet door een staatsgreep, maar op democratische wijze,” had Biden gezegd.

Kritiek op uitspraken

Zondag had Turks minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu kritiek op Bidens uitspraken. Enkel de Turkse natie kan beslissen om de regering of president te vervangen, niet iemand uit de Verenigde Staten of een ander land, zei Çavuşoğlu.

“We verwerpen zulke inmenging uit alle macht,” zei hij in een interview met Anadolu Agency (AA), na afloop van zijn ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in de Dominicaanse Republiek. Hij noemde Bidens uitspraken “dom” en zei dat ze getuigen van gebrek aan erkenning voor de Turkse natie.

Hij vindt het ook “vreemd” dat iemand die naar voor wordt geschoven als toekomstig leider van de VS zulke “domme uitspraken” doet over Turkije. Hij kent ook de waarheid over zijn eigen land niet, aldus Çavuşoğlu.

Presidentieel woordvoerder Ibrahim Kalın zei dan weer: “Bidens analyse van Turkije was gebaseerd op pure onwetendheid, arrogantie en hypocrisie.”

Foto: Amerikaans president Donald Trump praat met Turks president Recep Tayyip Erdoğan. Ze gaan samen op de foto tijdens een top van staatshoofden en regeringsleiders op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel (11 juli 2018).

Verder zei Trump dat sommige wereldleiders aan hem hulp gevraagd hebben om te onderhandelen met Erdoğan, omdat hij beweerde dat Erdoğan alleen naar hem zou luisteren.

“Vorige week belden een aantal staatshoofden me op: ‘Kan je Erdoğan even bellen?’” Hij noemde de betrokken wereldleiders niet bij naam.

Trump vroeg hen dan naar eigen zeggen waarom hij degene was die met de Turkse president moest praten. Daarop zouden ze gezegd hebben: “Jij bent de enige naar wie hij luistert. Naar ons luistert hij niet. Jij bent de enige.”

Amerikaanse president Donald Trump: ‘Leiders bellen mij over Erdogan en zeggen…’

“Ik zeg: ‘Is dat omwille van de Verenigde Staten?’ Ze antwoorden: ‘Nee, dat is omwille van jou, jouw persoonlijkheid. Jij bent de enige waarnaar hij zal luisteren,’” aldus Trump. “Ik zeg dit niet graag publiekelijk, maar het is waar. Ik kom met hem overeen en hij luistert.”

Het is niet duidelijk op welke leider of leiders Trump doelde tijdens het telefonisch interview, maar op dat moment liepen de spanningen hoog op in de oostelijke Middellandse Zee-regio. Daarbij waren verschillende bondgenoten van de VS betrokken, zoals Griekenland, Turkije, Frankrijk en Egypte.

Volgens het Witte Huis had Trump zondag overleg met de Franse president Emmanuel Macron. “Ze kwamen overeen dat Griekenland en Turkije weer in dialoog moesten gaan, want dat is de enige manier om de onenigheid op te lossen.”

De spanningen in de regio lopen op door het controversiële maritieme pact dat Athene sloot met Egypte. Donderdag heeft Griekenland samen met Frankrijk militaire oefeningen gehouden, op en over de grens van de Turkse territoriale wateren.

Die kwamen er nadat Turkije op 10 augustus opnieuw begonnen is met energie-exploratie in de oostelijke Middellandse Zee. Dat was dan weer een reactie op het tekenen van het Grieks-Egyptische verdrag, dat Ankara onwettig noemt.

Ankara had de verkennende boringen, met het seismische onderzoeksschip Oruç Reis, even stilgelegd om ruimte te laten voor diplomatieke onderhandelingen, maar zonder resultaat.

Turkije heeft van in het begin bezwaar gemaakt tegen de eenzijdige boringen van Grieks-Cyprus in dat gebied. Volgens Ankara heeft de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) ook rechten op de natuurlijke hulpbronnen daar.

Er zijn twee soorten gebieden in de oostelijke Middellandse Zee waar Turkije boringen uitvoert: de gebieden die de TRNC in beheer geeft aan Turkije en de gebieden die Turkije in beheer geeft aan de Turkse Petroleumcorporatie (TPAO) – de Turkse nationale oliemaatschappij.

Frankrijk stuurt marineschip met gevechtsvliegtuigen richting Turkije

De militaire oefening, met twee Franse Rafale-gevechtsvliegtuigen, vond plaats voor de kust van het Griekse eiland Kreta. Woensdag liet Frankrijk weten dat het zijn militaire aanwezigheid in de regio zal opvoeren.

Zaterdag werd gezegd dat een samenwerkingsakkoord uit 2017, tussen de legers van Grieks-Cyprus en Frankrijk, op 1 augustus in werking is getreden.

Turks vicepresident Fuat Oktay noemde de militaire oefeningen, en het onderliggende pact, “onder geen beding aanvaardbaar.”

“Het is essentieel dat Frankrijk niet het avontuur opzoekt in Cyprus-gerelateerde kwesties en veel verantwoordelijker te werk gaat.”

Bron: Sabah

S.V.R.