Amerikaans congreslid tegen wetsvoorstel “Armeense Genocide”

Somalisch-Amerikaans congreslid Ilhan Omar verdedigde dinsdag haar beslissing om zich te verzetten tegen een resolutie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden waarbij de gebeurtenissen van 1915 zullen worden erkend als een “Armeense Genocide”.

“De VS moet zich eerst zorgen maken over oudere massaslachtingen en wreedheden zoals de trans-Atlantische slavenhandel en de genocides op de inheemse volkeren van Amerika,” zei Omar dinsdag in een verklaring.

“Deze historische misdaden tegen de mensheid hebben het leven gekost aan miljoenen inheemse mensen,” voegde ze toe.

Volgens Ward Churchill, een professor in etnische studies aan de Universiteit van Colorado, duidt de afname van de Noord-Amerikaanse indiaanse bevolking van naar schatting 12 miljoen in 1500 tot amper 237.000 in 1900, op een “enorm” genocide. Churchill spreekt van de “langst aanslepende genocide” in de geschiedenisboeken.

David E. Stannard, historicus aan de Universiteit van Hawaï, zei dat de inheemse volkeren van Amerika “de ergste holocaust” hebben meegemaakt in de geschiedenis van de mensheid, die het leven heeft gekost aan tientallen miljoenen mensen.

Tijdens de goedkeuring van de resolutie stemde Omar “aanwezig”, samen met congreslid van Texas, Eddie Bernice Johnson en congreslid van Arizona, Paul Gosar.

Niet als wapen gebruiken

Omar beklemtoonde dat de erkenning van een genocide niet als wapen mag worden gebruikt in een politieke strijd. “Het zou moeten gebeuren op basis van een academische consensus en niet op basis van geopolitiek trek- en duwwerk,” aldus de Amerikaanse moslima.

De zet van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wordt gezien als een duidelijke tik op de vingers van NAVO-bondgenoot Turkije voor haar antiterreur-activiteiten in het noorden van Syrië.

Turkse ambtenaren hebben de resolutie van het Huis massaal veroordeeld. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken riep de Amerikaanse ambassadeur David Satterfield op, om duidelijk te maken dat Ankara fel gekant is tegen het wetsvoorstel.

Turkije verweert zich tegen de stempel “genocide” en beschrijft de gebeurtenissen van 1915 als een tragedie voor beide kampen.

Ankara heeft herhaaldelijk voorgesteld om een gezamenlijke commissie op te richten die bestaat uit Turkse historici, Armeense historici en internationale deskundigen om deze kwestie te onderzoeken.

Sabah

O.A.